26 Februara, 2024

Busovacki.ba

Objektivno i na vrijeme!

Dević i Zahiragić: Podnijet ćemo krivičnu prijavu protiv Vranića

Dević i Zahiragić na konferenciji za medije

Dević i Zahiragić na konferenciji za medije

Zastupnici SDA u Skupštini Kantona Sarajevo Mahir Dević i Haris Zahiragić održali su danas konferenciju za medije na kojoj su iznijeli niz teških optužbi na račun ministra zdravstva u Vladi KS Harisa Vranića.

Dević je naveo da je sporan i proces vakcinacije u KS.

Uništitili su veliki broj zdravstvenih kartona

– Uništitili su veliki broj zdravstvenih kartona. Stotine vakcine, možda i hiljade, za njih ne postoji dokumentacija. Vlada KS ih je dala partijskim drugovima, stranačkim kolegama i kolegicama. Radi se o vakcinama Pfizer koje su bile nedostupne onkološkim pacijentama. Tražili smo odgovore na ova pitanja, nismo ih dobili. Imamo neslaganja sa brojem apliciranih vakcina u odnosu na registrovane – kazao je šef Kluba zastupnika SDA u Skupštini KS.

Zahiragić je govorio, kako je istakao, o spornoj odluci o listi lijekova u KS.

– Odluka o listi lijekova KS teška je 80 miliona KM novca Zavoda zdravstvenog osiguranja KS. Ima mnogo spornih stvari kada je ona u pitanju – rekao je Zahiragić dodajući da je sve u vezi nje nezakonito.

Naveo je da je usvojena na prijedlog ministra Vranića, a prema federalnom praviliniku to je posao nadležne Komisije za lijekove.

– Podnijet ćemo krivičnu prijavu protiv Vranića zbog zloupotrebe položaja. Očekujemo reakciju Tužilaštva KS – kazao je Zahiragić.

Kako je naveo, posljedica svega je da će neke farmaceutske firme profitirati, a bolesnici neće imati lijekove koji su im neophodni.

Forto ne zna detalje

– Imali smo informaciju da je i ministar u prošloj Vladi KS imao takvu namjeru, ali ta je namjera bila osujućena. Farmaceutske kuće su najavile da će se obratiti sudovima i ukoliko oni potvrde da je procedura bila nezakonita, KS morat će isplatiti desetke miliona KM štete – istakao je Zahiragić.

Na pres-konferenciji rekao je i da je pitao premijera KS Edina Fortu zna li nešto o ovome.

– Kaže da ne zna detalje. Ako je to tačno, onda je Vranić obmanuo cijelu Vladu KS – zaključio je Zahiragić.

Preuzeto: Avaz.ba