29 Februara, 2024

Busovacki.ba

Objektivno i na vrijeme!

Diego Arria postao počasni građanin Sarajeva: Ova nagrada mi znači više nego ijedna druga

Venecuelanski diplomata i bivši predsjednik Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda (UN) 1992. godine Diego Enrique Arria Salicetti primio je večeras nagradu Počasni građanin Sarajeva za 2021. godinu.

Na svečanosti u Vijećnici istaknuo je ponos zbog nagrade koja mu je uručena i, kako je kazao, znači mu više nego ijedna druga koju je dosad dobio. Taj trenutak sreće podijelio je i sa kćerkom koja je došla sa njim u Sarajevo.

Ambasador Arria je prvi visoki zvaničnik međunarodne zajednice koji je tokom posjete Srebrenici izjavio da se tu odvija ‘usporeni proces’. Svijetu je, kaže, trebalo još dvije godine da to zaustavi.

Šestoaprilska nagrada Grada Sarajeva u 2021. dodijeljena je u četiri kategorije. Za oblast umjetnosti dobitnik je prof. Asim Horozić, za druge oblasti rada i stvaralaštva fra Ivo Marković, oblast obrazovanja Arzija Pašalić, dok je za oblast zdravstva i socijalne zaštite nagrađeno Udruženju ‘Oaza’ koje brine o osobama s intelektualnim teškoćama.

Šestoaprilska nagrada se dodjeljuje na Dan oslobođenja Sarajeva, ali je odgađana zbog epidemiološke situacije izazvane pandemijom.

Izvor: Klix.ba