26 Februara, 2024

Busovacki.ba

Objektivno i na vrijeme!

Donosimo vam prvi pogled na novootvoreni objekat IT kompanije Symphony na Trebeviću

Posao je mjesto gdje provodimo trećinu svog dana, a sve veći broj kompanija i u Bosni i Hercegovini trudi se da upravo taj period u danu bude što ugodniji za njihove uposlene.

Najjača bosanskohercegovačka, ali i regionalna IT kompanija Symphony je nedavno svoj sarajevski razvojni ured izmjestila na Trebević otvaranjem spektakularnog tehnološkog centra na samo 7-8 minuta vožnje od centra grada. Sa Ilidže ili Dobrinje je potrebno čak manje vremena nego do centra Sarajeva.

“Mi uvijek pokušavamo pronaći način kako da budemo jedinstvena kompanija, ne samo u našoj državi, već i u regionu i pružimo našim uposlenicima što je više moguće. Prvenstveno smo željeli da se izmaknemo od gradske gužve, sarajevskog zraka zimi, te da izgradimo unikatno radno okruženje i napravimo atmosferu koja je zaista inspirativna i motivirajuća. Neke od problema kao što su magla i smog ne možemo riješiti, ali smo uradili što je bilo u našoj moći – napravili smo novi tehnološki centar i odmakli smo svoje uposlene od tog zagađanja. Navikli smo da pomjeramo granice sa svakim našim uredom, a tehnološki centar na Trebeviću predstavlja vrhunac naše dosadašnje misije da pozitivno utječemo na kvalitet života naših uposlenih. U budućnosti se zaista veselimo vidjeti gdje će nas dalje odvesti rast naše kompanije i kojim će biti naš sljedeći iskorak”, izjavio je za Klix.ba Dino Osmanović, direktor Symphonyjevog razvojnog centra u Bosni i Hercegovini.

Novi objekat Symphonyja na Trebeviću, pored inspirativnog prostora za rad, uposlenicima nudi i brojne druge sadržaje kao što su wellness zona, fitness, bazen, raznolike prostore za timsku saradnju, te veliki broj konferencijskih sala na prostoru od 3.500 kvadratnih metara.

“Iako smo se fizički sklonili iz grada i gužve, cilj nam je da Greenpark približimo gradu na neki način. Terase koje imaju fenomenalan pogled na čitav grad ćemo pokušati staviti u upotrebu kroz organizaciju različitih događaja i festivala. Želimo da i široj javnosti pružimo priliku da barem na neki način osjeti atmosferu, okruženje i inspirativni prostor koji smo kreirali za naše uposlenike. Istina je da smo kompletnu zgradu podredili potrebama članova našeg tima, ali hoćemo da ovaj naš prostor bude otvoren i dostupan i van okvira našeg tima”, istakao je Osmanović.

Reakcija uposlenika Symphonyja na novi objekat je, kaže Osmanović, pozitivna i često dobijaju komentare kako ih je kompletna zgrada i atmosfera ostavila bez riječi.

“Zanimljivo je da objekat, kada se gleda s vanjske strane, ne izgleda toliko prostran i velik, ali je ovo ogroman prostor u kojem se nalazi toliko različitih sadržaja. Enterijer je zaista fascinantan, jer primjera radi kada sjedimo na prvom spratu možemo vdjeti sve što se dešava i na trećem spratu, a to je nevjerovatan osjećaj. Posebno uživamo provoditi vrijeme na terasama poslije ručka, jer u tim trenucima u potpunoj tišini i miru uživamo gledati na Sarajevo. Taj mir nikada ranije nismo imali, jer u prethodnim kancelarijama uvijek je bila neka vrsta buke, gužve ili saobraćaja. Ovdje čujemo samo cvrkut ptica dok gledamo grad i udišemo svježi zrak. Sve nam to daje više mogućnosti za koncentraciju i bolju saradnju koja vodi ka produktivnijem razmišljanju i boljim rezultatima na našim komercijalnim projektima. Posao koji mi radimo jeste tehnički posao, ali je to suštinski i kreativan posao jer rješavamo kompleksne probleme za koje je potrebno dosta znanja, ali i snalažljivosti i domišljatosti. Mi realiziramo poslovne ideje koje klijent ima i njihovu viziju pretvaramo u realnost. IT industrija je zaista kreativna branša, a uposlenima je potreban inspirativan prostor kako bi mogli dosegnuti sve svoje potencijale. Upravo zbog toga je ovaj objekat na Trebeviću savršeno mjesto za nas”, kaže Osmanović.

Ideja iza Symphonyja jeste da konstantno raste i razvija se, ali Osmanović kaže kako žele da i njihovi uposlenici rastu zajedno s njima, “a taj rast, osim profesionalnog, ogleda se i u kvalitetu rada i života”.

“Izgradnjom ovog objekta smo pomjerili granice na ovom tržištu, ali ono što je suština jeste šta i kako radimo te kakvu mogućnost pružamo uposlenima za njihov profesionalni razvoj. To je ključ našeg rapidnog rasta. Ovaj objekat je lijepi dodatak Symphony priči i kulturi, ali ne nužno nešto što će i dovesti ljude da izaberu Symphony kao svoju kompaniju. Na tom polju se isključivo oslanjamo na tehnički razvoj koji nudimo članovima našeg tima, projekte na kojima radimo, različit spektar klijenata i partnera s kojima sarađujemo te veliki fokus koji imamo na profesionalni i lični napredak svakog našeg uposlenika”, poručio je Osmanović.

Ukupno Symphony u ovom trenutku zapošljava preko 450 ljudi globalno i nastavit će i dalje da raste i ulaže u ljude. Dino Osmanović nastavlja “U narednom periodu kod nas će biti dosta prostora za rast i napredak, tako da i ovom prilikom želim da pozovem ljude da nam se jave ukoliko smatraju da njihove vještine odgovaraju našim potrebama. Mi smo odavno počeli da gradimo naše timove u Banjoj Luci, Tuzli i Mostaru, a Sarajevo će svakako nastaviti sa rastom kao i svih godina do sada”.

Iz Symphonyja poručuju da planiraju ljudima zaista pružiti puno prostora za sve, od napretka, razvoja do edukacije.

“Kada kažemo sve ovo, mislimo i multidimenzionalno. Ne samo profesionalni napredak, već i lični napredak. Želimo da podstičemo staru izreku da je u zdravom tijelu zdrav duh, a pored toga želimo da napravimo inspirativno okruženje za još mnogo toga. Teško je dočarati šta sve imamo u planu u nekoliko rečenica, jer se radi o kompletnom konceptu. Naprimjer, za naše uposlenike ćemo obezbijediti podršku sportskih trenera koje će pratiti zdrava i organska kuhinja koju spremaju naši kuhari svaki dan. Planiramo da u sklopu zgrade imamo odvojenu kino dvoranu koju ćemo koristiti za sastanke i prezentacije. U sklopu kompleksa ćemo imati jedan od inovativnijih spa centara sa swim spa gdje će biti moguće rekreativno se baviti plivanjem u bazenu koji će biti dostupan i otvoren tokom radnog vremena. Želimo da promoviramo sport i tokom radnog vremena, jer je sport vjerovatno najzdravija stvar koju čovjek pored zdrave ishrane može da uradi za sebe. Budućnost će biti uzbudljiva i veselimo se implementaciji potpuno novog pristupa radnom prostoru i brige za uposlenike. Symphony će uvijek na prvo mjesto stavljati svoje uposlene, a Greenpark je samo još jedan pokazatelj tog strateškog opredijeljenja”, zaključuje Osmanović i poručuje da se veseli poželjeti dobrodošlicu široj javnosti uskoro u njihovom novootvorenom prostoru.

Preuzeto: klix.ba (20/09/2021)