21 Maja, 2024

Busovacki.ba

Objektivno i na vrijeme!

Džaferović i Komšić sa ministricom vanjskih poslova Švedske

Članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović su izrazili zahvalnost Švedskoj na podršci Bosni i Hercegovini, posebno u reformskim i integracijskim procesima BiH, kao i procesu proširenja. Iskazali su nadu da će Švedska, kao snažan zagovornik proširenja Evropske unije na Zapadni Balkan i kao zemlja koja podržava Bosnu i Hercegovinu na njenom putu ka evropskim integracijama, taj stav ponoviti i na predstojećem Samitu EU – Zapadni Balkan, koji se 6. oktobra 2021. godine održava u Republici Sloveniji.

Ministrica Linde je istaknula da Švedska dugoročno podržava integraciju Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju i njen održivi razvoj. Naglasila je značaj saradnje dvije zemlje, posebno u oblastima kao što su vladavina prava, borba protiv korupcije, poštivanje ljudskih prava, obrazovanje, sloboda medija, rodna ravnopravnost i okoliš.

Tokom susreta razgovarano je i o aktivnostima Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju jer u ovoj godini Švedska predsjedava ovom organizacijom. Predsjedavajuća OSCE-a ministrica Linde je istaknula je da su prioriteti u radu odbrana evropskog sigurnosnog poretka i podržavanje sveobuhvatnog koncepta sigurnosti, te doprinos rješavanju sukoba u skladu s međunarodnim pravom.

Članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović su iskazali zadovoljstvo saradnjom sa Misijom OSCE-a u BiH te istaknuli važnost pojačanog angažmana ove međunarodne organizacije, posebno u segmentima sigurnosti, vladavine prava i poštivanja ljudskih prava te obrazovanja.

Razgovarano je i o važnosti parlamentarne saradnje jer je sastanku prisustvovala i predsjednica Parlamentarne skupštine OSCE-a Margareta Cederfelt.

Bilo je riječi i o Međunarodnom forumu o sjećanju na holokaust i borbu protiv antisemitizma koji će biti održan u Švedskoj 13. oktobra 2021. godine, a pozivi za učešće su upućeni i članovima Predsjedništva BiH.

Sastanku je, uime srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, prisustvovala savjetnica Ana Trišić – Babić, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Preuzeto: federalna.ba