20 Jula, 2024

Busovacki.ba

Objektivno i na vrijeme!

Ekonomski rast BiH ove i naredne godine najmanji u regionu

BDP BiH smanjio se za 4,3 posto u 2020. godini/Ilustracija: Shutterstock

BDP BiH smanjio se za 4,3 posto u 2020. godini/Ilustracija: Shutterstock

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) očekuje da će bruto domaći proizvod (BDP) Bosne i Hercegovine ove godine porasti za 3,5 posto, prije nego što rast uspori na tri posto 2022. godine.

“Očekivani oporavak izvoza i nastavak potrošnje potaknut će ekonomski rast BiH 2021. godine”, stoji u najnovijem izdanju izvještaja EBRD-a o Regionalnim ekonomskih izgledima.

U izdanju izvještaja iz septembra 2020. godine EBRD je prognozirao da će se bh. ekonomija ove godine proširiti za tri posto.

“Rizici za rast BDP-a BiH 2021. godine uključuju sporiji oporavak na glavnim izvoznim tržištima eurozone, mogući produženi uticaj pandemije na turizam, kao i nedostatak poticaja za poduzimanje strukturnih reformi i povećanje povjerenja investitora”, saopšteno je iz EBRD-a.

BDP Bosne i Hercegovine smanjio se za 4,3 posto na godišnjem nivou u 2020. godini.

Za regiju zapadnog Balkana, EBRD očekuje ekonomski rast od 5,1 posto u 2021. i 3,8 posto u 2022. godini. EBRD je prognozirao da će rast BDP-a Crne Gore u 2021. godini iznositi 8,5 posto, Hrvatske i Srbije po 6, Slovenije za 5, Albanije 4,5, te Sjeverne Makedonije i Kosova po 4 posto.

Projicirani rast BDP-a BiH od 3,5 posto tako je najmanji u regionu, što pokazuje da vlasti u Bosni i Hercegovini i nisu baš dobro reagovale na krizu izazvanu pandemijom, kako su se ranije hvalili. BiH će najmanji rast u regionu imati i naredne godine.

Također, našoj zemlji trebat će mnogo više vremena da se oporavi od posljedica pandemije, te da krene zadovoljavajućim putem napretka.

Piše : Klix.ba