20 Jula, 2024

Busovacki.ba

Objektivno i na vrijeme!

Harun Osmanović izradio prvi bosanski mikrokontroler, uskoro i platforma za hardverski inženjering

Iako je tek upisao fakultet Sarajlija Harun Osmanović ima ambiciozne planove za razvoj hardverskog inženjeringa koji je malo zastupljen u Bosni i Hercegovini.

Harun je još jedan sjajan mladić koji svojim znanjem, trudom i upornošću budi nadu da će Bosna i Hercegovina izaći iz tame u koju je guraju politike koje ne žele društvo u kojem se razvija nauka, a budućnost gradi na progresivnim idejama i visokotehnološkom napretku. Mikrokontroler koji je Harun dizajnirao i uradio nije novost u svijetu, ali je prvi proizvod takve vrste koji je plod bosanskohercegovačke pameti, piše Patria.

–   Taj mikrokontroler može imati široku upotrebu. Služi nam da na daljinski način, preko telefona možemo kontrolisati kućanske uređaje, a može se koristiti i u izradi i proizvodnji robota. Moj konačan cilj je da razvijem vlastitu razvojnu platformu za hardverski inženjering za koji mladi u Bosni i Hercegovini pokazuju veliko interesovanje, ispričao nam je Harun.

A sve je krenulo kao vannastavna aktivnost. U razvoj mikrokontrolera Harun je krenuo sa svojim profesorom iz Srednje elektrotehničke škole. Profesor se iz Harunu nepoznatih razloga povukao iz projekta što ga nije obeshrabrilo. Naprotiv, nakon što je napravio prototip Harun je pokazao da umije i tržišno razmišljati pa se povezao sa kineskim proizvođačima kod kojih je uradio nekoliko primjeraka po četiri puta nižim cijenama nego u Evropi.

– U osmom razredu sam se počeo interesovati za robotiku. Srećom moderne tehnologije su za one koji to žele učinile znanje široko dostupnim. Inspiracija za ovaj poduhvat mi je bilo korištenje Arduino platforme za hardverski inženjering. Ja sam već zakupio svoju domenu i krećem sa razvojem Xexuino platforme kako bi osim serijske proizvodnje mikrokontrolera ljudima bio dostupan i edukacijski kit. Do kraja godine na tržištu pored Hexuino Uno mikrokontrolera će biti i Hexuino Espy, Hexuino Mega i Hexuino Eduino. Moja želja je da osim eventualnog profita podignem i svijest o hardverskom inženjeringu jer on mladim ljudima otvara potpuno nove perspektive u Bosni i Hercegovini, rekao nam je Harun.

Harun je na vrijeme shvatio da formalno obrazovanje ne smije ostati okvir u kojem će ostati zarobljen i posvetio se istraživanju i inovacijama već u srednjoj školi. Za razliku od većine svojih vršnjaka Harun društvene mreže koristi korisno i preko njih je sticao znanja koja nije mogao dobiti u školi. Za samo nekoliko godina blizu je da zahvaljujući pameti i radu bude „svoj gazda“. S obzirom da živimo u vremenu kada se sve krade, pa i ideje Harun se pokretanjem platforme želi zaštititi jer će na taj način jedini originalni mikrokontroler koji je razvio biti onaj koji se bude nabavljao tim putem.

Harun je i prije ovoga pokazao da je uspješan u svemu čega se prihvati. Iako ima samo 19 godina kao inovator je na regionalnom takmičenju u Zagrebu osvojio 3 zlatne i jednu bronzanu medalju. Između ostalog osmislio je koncept pametne dizalice za šlepere koja provjerava pritisak u gumama, te samouslužnu punionicu goriva sa kartičnim plaćanjem u sklopu koje bi bila i punionica za električne automobile.

Ova izvrsni momak upisao je Mašinski fakultet. Nada se da će njegov mikrokontroler naći mjesto i u nastavnom procesu. Za sada ne razmišlja o odlasku iz Bosne i Hercegovine, pa se nadamo da će biti inspiracija svojim vršnjacima i novim generacijama da se pokrenu, jer kada se to jednom desi aktuelne politike neće imati šta tražiti u javnom prostoru. Omladina poput Haruna je slika neke ljepše budućnosti u Bosni i Hercegovini koju svakako zaslužujemo

Preuzeto: mahalla.ba