29 Februara, 2024

Busovacki.ba

Objektivno i na vrijeme!

Kako bivši rudar popravlja penzionerski budžet

66-godišnji penzioner, Muharem Ahmetak iz naselja Ostružnica u Fojnici godinama prvi ubere prve svježe plodove borovnice.

Živi sa suprugom koja je, kako kaže, bolesna, a penziju je zaradio prije 17 godina radeći u rudniku Breza.

Muharema možete vidjeti par puta sedmićno uz mali štand pored hotela „Reumal“ u Fojnici gdje prvi otvori sezonu branja borovnice, šumskih jagoda, gljiva, prodaje neke svoje proizvode kao što su sirće, pekmezi, domaći grah, neke ljekovite trave, a u jesen među prvima ubere brusnice. Bere ih na ruke prodajući ih i neke svoje proizvode, popravlja penzionerski kućni budžet.

– Kako su počele, ove godine će biti dosta borovnica jer su rodile dobro, a i šumske jagode su dobro rodile, vjerovatno im je ovo kišovito proljeće pogodovalo. Ubrao sam prve ovogodišnje borovnice i šumske jagode iznad Ostružnice na lokalitetu Zvjezdice, kao da su one rane i prve stignu, a prodajem plodove borovnice i šumskih jagoda 6 KM po kilogramu. Borovnica je poznata kao narodni lijek protiv dijabetisa, popravlja krvnu sliku, dobra kao lijek stomaćnih tegoba, ma ima tih ljekovitih svojstava dosta i dobra je svježa, suha, a i stabljika… Ukratko rečeno, vjerovatno jedna od najzdravijih ljekovitih biljaka, trebamo je uvijek jesti – kaže Muharem Ahmetak

Izvor: avaz.ba