21 Maja, 2024

Busovacki.ba

Objektivno i na vrijeme!

Kilogram maline ove godine bi mogao biti preko 10 KM?!

Danas u BiH nema proizvoda čija je cijena ista kao što je bila i lani. Pandemija koronavirusa, rat u Ukrajini, problem i nesigurnost u globalnom lancu dobavljača uticali su na poskupljenje u svim zemljama svijeta, pa ni BiH nije izuzetak.

REPROMATERIJAL

Svakodnevno smo svjedoci skoka cijena osnovnih životnih namirnica, a poljoprivrednici očekuju da će sve biti još i skuplje jer su skočile cijene sirovina i repromaterijala. Više cijene u odnosu na proteklu godinu očekuju i malinari.

Kako je za Oslobođenje kazao predsjednik Udruženja malinara Vilamet iz Bratunca, Srebrenice i Milića Ljubiša Alempić, malinari se već susreću sa određenim problemima. Prije svega, cijene repromaterijala su znatno skočile, što im zadaje glavobolju.

– Samo je cijena vještačkog đubriva skočila sa 80 na 230 KM, to je poskupljenja za 250 posto, što je proizvođačima dodatni trošak i što samu proizvodnju dovodi u pitanje, naglasio je Alempić.

Dodao je kako je prošla godina bila dobra, ali ono što zabrinjava je činjenica da stanje u malinjacima ove godine nije baš najbolje, pa se već očekuje nešto slabiji rod nego lani.

Prošle godine otkupna cijena maline je bila oko sedam, dok je cijena kupine bila 4,2 KM. Ove godine očekujemo i višu cijenu, a pojavile su se informacije da bi cijena kilograma malina mogla dostići deset KM, pa čak i više, ali ostaje nam da sačekamo sezonu koja za maline počinje polovinom juna, a za kupine u julu, istakao je Alempić.

Izvor: mahalla.ba