21 Aprila, 2024

Busovacki.ba

Objektivno i na vrijeme!

Koalicija “Pod lupom”, saopštenje za javnost i medije

Koalicija za slobodne i poštene izbore ”Pod lupom” koja zajedno sa 85 organizacija civilnog društva i neformalnih grupa posmatra predizborni period u BiH predstavila je nalaze jednomjesečnog dugoročnog posmatranja izbornog procesa.

U okviru posmatračke misije Koalicije „Pod lupom“ zabilježeno je ukupno 636 izbornih nepravilnosti. Najveći broj nepravilnosti odnosi se na preuranjenu izbornu kampanju u vrijeme kada je to zakonom zabranjeno. Ukupno je zabilježeno 390 slučajeva preuranjene izborne kampanje, od kojih je 157 slučajeva plaćena izborna  kampanja na društvenim mrežama. Prijave sa dokazima su dostavljene Centralnoj izbornoj komisiji BiH.

Želim skrenuti pažnju na to da sutra, 02. septembra, zvanično počinje izborna kampanja, što će značiti da će politički subjekti moći zakonito raditi na aktivnoj promociji svojih programa i kandidata i kandidatkinja. Pozivamo političke subjekte da poštuju Izborni zakon BiH i vode dostojanstvenu i poštenu izbornu kampanju, ali pozivamo i medije u BiH da pod jednakim uslovima omoguće oglašavanje svim političkim subjektima i djeluju u najboljem interesu građana i građanki. – izjavio je Dario Jovanović, projekat menadžer Koalicije „Pod lupom“ na konferenciji za medije.

Od ostalih najučestalijih nepravilnosti, njih 185 odnosi se na različite oblike zloupotrebe javnih resursa u svrhe političke promocije, a što uključuje intenziviranje infrastrukturnih radova, funkcionersku kampanju, promociju i obilježavanja početka ili završetka određenih javnih radova, davanje različitih oblika pomoći i sl.

Iz Koalicije “Pod lupom” su istaknuli da su prethodno informisali javnost da se određeni broj općinskih i gradskih izbornih komisija suočava sa problemom popunjavanja biračkih odbora jer politički subjekti nisu dostavili dovoljan broj kandidata za članove i zamjenike članova biračkih odbora.

I u ovom trenutku, skoro 63 % općina i gradova se susreće sa ovim problemom. Ponavljamo da ovo može upućivati da su posljednje izmjene Izbornog zakona BiH koje se odnose na zabranu nezakonite trgovine mjestima u biračkim odborima i uvođenje sankcija za ove slučajeve urodile plodom, s obzirom da je moguće da su tzv. „fantomski“ politički subjekti, te drugi politički subjekti koji su spremali manipulacije članstvom u biračkim odborima, odustali od svojih namjera. – izjavila je Jelena Tanasković-Mićanović, koordinatorica za javne politike Koalicije “Pod lupom”.

Iz Koalicije “Pod lupom” su podsjetili da će Za Opće izbore 2022. godine, ispred Koalicije „Pod lupom“ će biti angažovano preko 2000 posmatrača i posmatračica izbornog dana.  

Svi građani i građanke su posmatrači izbornog procesa, te ih pozivamo da nam prijave sve uočene izborne nepravilnosti te da se prijave da postanu građanski, nestranački posmatrači Koalicije „Pod lupom“. – istaknuo je Hasan Kamenjaković, PR Koalicije „Pod lupom“.

Prijave za posmatranje izbora, kao i prijave izbornih nepravilnosti mogu se izvršiti online putem web stranice www.podlupom.org ili besplatnim pozivom na broj telefona 080 05 05 05.