29 Novembra, 2023

Busovacki.ba

Objektivno i na vrijeme!

Lendo: Dao bih saglasnost za formiranje Vlade FBiH bez SDA samo ako se zaobiđe i HDZ

Lendo: Dao bih saglasnost za formiranje Vlade FBiH bez SDA samo ako se zaobiđe i HDZ

Potpredsjednik Federacije Refik Lendo za BHRT je rekao da bi dao saglasnost za formiranje Vlade Federacije BiH bez Stranke Demokratske akcije (SDA), ali samo ako se u formiranju zaobiđe i HDZ.

“SDA  je sve vrijeme aktivan saradnik međunarodne zajednice, svih postratnih procesa. Stranka je vodila računa o svim kategorijama, dok je HDZ istovremeno sve osporavao. Odlučujući ko će da formira Vladu FBiH, zaista je podcjenjivao SDA i bošnjački narod. To je stranka koja je sve vrijeme osporavala, a mi smo je na neki način vodili, čupali, držali… Ja bih prihvatio da oni budu zaobiđeni, pa i po cijenu SDA”, rekao je Lendo za emisiju BHT1 uživo. 

Osim navedenog, Lendo kaže da uslovi za formiranje Vlade ostaju isti.

“Ja kao predstavnik Bošnjaka, ne kao predstavnik SDA, nastojim da potpišem onu Vladu u kojoj bi i jedna i druga stranka (SDA i DF) učestovala, i to kao aktivan učesnik u kreiranju, ne samo premijera i ministara, nego ukupnog programa i procesa u Vladi Federacije”, naglašava Lendo. 

On je kazao da pregovori oko formiranja Vlade idu sporo i neorganizovano te da niko od Osmorke sa njim nije razgovarao.

“Oni su za premijera kandidovali gospodina Nikšića koji mi se nije obraćao, niti je neko sa mnom razgovarao”, rekao je Lendo te dodao da su oni (SDA) ti koji sve vrijeme pregovora o Vladi FBiH vode računa o ustavnoj kategoriji i predstavnicima sva tri naroda.

Lendo je kazao da je svako rješenje koje bi domaći političari donijeli bolje od bilo kakve nametnute odluke visokog predstavnika.

“Mi i DF smatramo da je to najbolje rješenje, a najgore rješenje bi donio visoki predstavnik. Ne bi bilo dobro za građane BiH, za Osmorku, a i za nas. Ostajem pri stavu da se mi trebamo dogovoriti. I ako je lošije rješenje bolje je nego što stranci donesu. Da “vruć krompir” prepusti domaćim političarima” ističe Lendo te dodao da su iz Osmorke ti koji žele da neko donese odluku imjesto njih .

“Oni traže pomoć od visokog predstavnika, a ja bih volio da im ne izaže u susret”, jasan je Lendo. 

Potpredsjenik FBiH se osvrnuo i na najnovija dešavanja u RS, kao i na izjave predstavnika RS Milorada Dodika, za koje kaže da samo stvaraju ambijent nesigurnosti.

“Mi se uzdamo u institucije BiH i međunarodne snage. U BiH je prisutna komanda NATO snaga koje su  i ovih dana otvorile oči. Mi se Dodika ne bojimo, vodimo računa o građanima. Mislimo da građani RS ne misle tako. Njima treba suživot, mir, dobar posao, sigurna BiH, kao i građanima Federacije BiH”, rekao e na kraju razgovora Lendo. 

Preuzeto: BHRT.ba