20 Jula, 2024

Busovacki.ba

Objektivno i na vrijeme!

Meteorolozi objavili kakvo nas vrijeme očekuje tokom ljeta

Meteorolozi objavili kakvo nas vrijeme očekuje tokom ljeta

Federalni hidrometeorološki zavod (FHMZ) objavio je dugoročnu vremensku prognozu. Naime, kako navode srednja temperatura zraka tokom ljeta 2023. godine treba biti u kategoriji toplo.

“Proizvodi SEEVCCC-a (Virtualni centar za klimatske promjene za jugoistočnu Evropu), prognostički materijali europskih i svjetskih centara za dugoročnu prognozu kao i produkti FHMZ-a (Federalni hidrometeorološki zavod), ukazuju da bi srednja temperatura zraka tokom ljeta 2023. godine (period 1. juni – 31. august) prema podijeli tercila trebala biti u kategoriji toplo, u odnosu na period 1981-2010. godina. Vjerovatnoća ostvarenja ove prognoze je umjerena i iznosi oko 50%. Najveća temperaturna odstupanja u odnosu na referentni niz očekuju se u julu mjesecu”, navodi se u saopćenju.

Potom si dodali:

“U navedenom periodu nisu isključeni kraći periodi sa prodorima svježijih zračnih masa, sa sjevera Evrope. U poređenju sa istim periodom prošle godine, ljeto 2023. godine trebalo bi biti svježije. Broj očekivanih toplih dana u Bosni tokom ljeta veći je od 60, a na području južne Hercegovine prognozira se oko 87 vrelih dana. Prognoza padavina, u odnosu na prognozu temperature zraka, za ovako dugo razdoblje je složenija i manje pouzdana. Stoga, prognozu padavina za predstojeće ljeto treba uzeti s većom dozom rezerve”.

U dugoročnoj prognozi se navodi da prognozu ukupne količine padavina tokom ljeta još uvijek nije moguće precizno utvrditi.

“Prognozu ukupne količine padavina tokom ljeta 2023. godine, prema dostupnim prognostičkim materijalima, nije moguće precizno utvrditi. U planinskim i pretplaninskim područjima moguće je da ukupne količine padavina tokom ljeta budu i veće od prosjeka zbog pojačane konvekcije. Duži sušni periodi su izvjesniji na jugu zemlje, ali trenutno nije moguće utvrditi okvirno vrijeme pojave istih”, navodi se u saopćenju.

Redakcija portala Busovacki.ba