1 Decembra, 2023

Busovacki.ba

Objektivno i na vrijeme!

Berba počinje za mjesec dana, hladnjačari u problemima zbog izvoza

Berba maline u Srednjoj Bosni počinje za oko mjesec dana i sve se češće postavlja pitanje za malinare, kakvu će cijenu ove godine ponuditi hladnjačari.

I sami hladnjačari tvrde da imaju problema sa naplatom svojih potraživanja, a uz to navode i dodatne troškove koje izaziva stanje na evorpskom tržištu.

Ko je imao unapred sklopljene ugovore sa stranim izvoznicima, malinu prodaje po cijeni od 10 do 12 KM. Međutim, problem je što i ti strani (kupci) slabije povlače robu iz hladnjača, što znači da i njima teško ide prodaja. To otežava poslovanje samih hladnjača. Zahtjeva dodatne troškove čuvanja. Uz to, struja je poskupila pa je i to dodatni trošak, što ne zanima strane kupce koji uglavnom i taktiziraju, povlače malinu iz drugih država i gledaju svoju računicu, što je i normalno u ovom poslu, rekao je jedan od hladnjačara iz BiH.

Hladnjačari najavljuju da će otkupna cijena ove sezone biti daleko niža u odnosu na prethodnu godinu kao i da će se ove godine prvenstveno ići sa otvorenim računima.

Naš sagovornik kaže da još uvijek ima dosta malinara kojima hladnjače nisu iplatile prošlogodišnji rod, pa će i ovogodišnja isplata biti teška.

Mnogi još uvijek nisu naplatili prošlogodišnju malinu pa teže ide isplata prema malinarima. Početna otkupna cijena će ove godine biti daleko niža i uzimaće na otvoren račun, da vidimo gdje je ko u ovoj priči, jer ne možemo više dozvoliti da gubimo 50 odsto. Drugi razlog je što niko nema ni mogućnosti da unaprijed i po fiksnoj cijeni plati nešto što je unaprijed neizvjesno i nesigurno. Zato sam siguran da se mora vratiti ono što je ranije bilo, kad se išlo na otvoren račun. Tada smo rizik snosili svi, od proizvođača do hladnjačara i tada niko nije gubio. A sada su hladnjačari apsolutni gubitnici u većini slučajeva kada govorimo o malini, rekao je hladnjačar.

Prošlogodišnja situacija sa cijenama maline je bila loša i pomerila je naše poslovanje iz temelja. Mnoge hladnjače su prinuđene da od banaka traže milost ili reprogram i u većini slučajeva, na sreću su to i dobijali, što im je produžilo život i dalo novu šansu za ovu godinu. Ali to je sve privremeno, kaže hladnjačar i ističe da nova berba, koja počinje za mjesec dana znači nova zaduživanja hladnjačara.

Za mjesec dana počinje nova berba. Šta mislite, kako će to isfinansirati? To znači nove kredite ili ulaganje svog novca, ali takvi su rijetki. Ima onih koji imaju novca, ali mali hladnjačari sigurno nemaju. A male hladnjače su bile u ovoj proizvodnji veoma značajne jer su direktno na terenu i sprečavaju ucjenu velikih, zaključio je hladnjačar koji je htio da ostane anoniman.

– O cijeni maline ne želim da licitiram jer je još uvijek rano, ali prema nekim predviđanjima, malina će se plaćati 5 KM uz tendenciju rasta cijene do kraja berbe. Očekujemo da će malinari ponovo moći da biraju da li hoće zatvoren račun na tih 5 KM ili da idu na otvoren račun, dobiju možda veću cijenu ali da dijele rizik sa hladnjačarima. Prošle godine se isplatilo ići na zatvorenu cijenu ali je pitanje da li će hladnjačari to prihvatiti ove godine pa da sami snose rizik, zaključio je anonimni sagovornik za naš portal.

Također predviđa znatno lošiju sezonu u odnosu na prethodnu te da će prinos biti drastično umanjen.

Poljuprivrednicima Busovače koji uzgajaju malinu prošle godine nije isplaćena niti jedna polovina novca. Poznato je kako cijenu diktiraju po volji, te da se takva situacija relizuje dugi niz godina, dok je u poslijednje dvije blago cijena porasla u odnosnu na prethodne.

Redakcija portala Busovacki.ba