13 Jula, 2024

Busovacki.ba

Objektivno i na vrijeme!

Nezakonito policijsko nasilje nad izbjeglicama

Nasilno i nezakonito protjerivanje izbjeglica iz Hrvatske u Bosnu i Hercegovinu prvi puta je zabilježeno u visokoj rezoluciji i prikazano u medijima diljem Europe.

Izvor: H-Alter

Priopćenje Centra za mirovne studije prenosimo u cijelosti:

Forenzička analiza snimki pokazala je da iza nasilnog i nezakonitog protjerivanja izbjeglica koje je uključivalo batinanje i guranje u rijeku stoje hrvatski policijski službenici čije odore odgovaraju odorama i opremi specijalne jedinice za koju postoje indicije da je dio tzv. operacije Koridor, o kojoj su progovarali sami policijski službenici.

Sankcioniranje počinitelja ovih kaznenih djela na najnižoj razini neće riješiti problem – potrebno je i sankcionirati sve one koji su ove prakse naređivali, omogućavali i zataškavali, a političku odgovornost trebaju preuzeti i najviši dužnosnici u Ministarstvu unutarnjih poslova, uključujući ministra Božinovića.

Centar za mirovne studije zahtjeva:

1. Zaustavljanje nasilja i odgovornost svih koji provode i naređuju mučenje i ilegalno protjerivanje izbjeglica iz RH, zajedno sudjelujući u najtežeg kršenju ljudskih prava u Republici Hrvatskoj današnjice

2. Sankcioniranje svih počinitelja te provedbu učinkovitih i neovisnih istraga kaznenih djela počinjenih na našim granicama

3. Uspostavljanje transparentnog, neovisnog i učinkovitog mehanizma nadzora postupanja policijskih službenika prema izbjeglicama i drugim migrantima.

Republika Hrvatska dužna je jamčiti sigurnost i zaštitu svakog ljudskog života na granicama i na teritoriju RH!