21 Aprila, 2024

Busovacki.ba

Objektivno i na vrijeme!

Slušalice koje čitaju misli zvuče nevjerovatno? Tarik je student iz Tuzle koji ih je uspio kreirati

Tarik Džambić, rođen je 2000. godine u Tuzli. Po završetku osnovne škole “Tušanj“, upisuje se u Srednju elektrotehničku školu u Tuzli, tačnije na usmjerenje tehničar računarstva.

U maju 2019. godine završava srednju školu te upisuje Fakultet elektrotehnike u Tuzli, usmjerenje automatika i robotika.

Već 2019. godine, Tarik je učestvovao na XVIII svjetskom Microsoft IT takmičenju, koje je održano u New Yorku, SAD. Bio je jedan od šest predstavnika koji su branili boje Bosne i Hercegovine, te je na ovom takmičenju u žestokoj konkurenciji osvojio 3. mjesto i bronzanu medalju.

U slobodno vrijeme radi mnogo na ličnom razvoju, ali pomaže i lokalnoj zajednici.

Od 2017. godine sa pet kolega iz razreda, Tarik je učestvovao na mnogim takmičenjima iz oblasti inovacija i tehnologije, te su osvojili mnoga prva mjesta na takmičenjima u Bosni i Hercegovini, ali i šire.

U tom periodu stekao je mnogo znanja, te je odlučio sa kolegama da pokrene omladinsku organizaciju i prostor pod nazivom „Makerspace Tuzla“ gdje svakodnevno, kroz interakciju sa drugim mladim ljudima iz Tuzle, kreira inovacije i razvija proizvode, te prenosi svo stečeno znanje i iskustvo, piše catbih.ba.

Šta studiraš i čime se baviš?

– Trenutno sam student prve godine Fakulteta elektrotehnike u Tuzli, usmjerenje automatika i robotika. Izbor je bio jednostavan zbog ljubavi koju imam prema tehnologiji i računarstvu. Svoje znanje dodatno proširujem u slobodno vrijeme kroz lične projekte i inovacije na kojima stalno radim. Vjerujem dosta u neformalno obrazovanje, te koristim svaku priliku da prisustvujem raznim seminarima i radionicama, koji mi se učine zanimljivim.

Pored ovoga, član sam Regionalnog košarkaškog saveza Tuzla, pri kojem djelujem kao košarkaški sudija na lokalnim ligama. Glavni hobi mi je igranje bilijara sa prijateljima. Dosta svoga vremena provodim u našem makerspace-u gdje sa svojim kolegama razvijam naše inovacije. Bavim se 3D modeliranjem i printanjem, elektronikom, programiranjem ali i biznis i poduzetničkom stranom svega, jer koliko je bitno znati razviti proizvod, bitnije je znati plasirati ga na tržište.

Iza sebe imaš mnoga postignuća, da li bi mogao izdvojiti omiljena?

– U svom radu najviše sam ponosan na to što sam jako mlad stekao dosta znanja, koje sada mogu dijeliti sa svojim vršnjacima. Sa ovim na umu, zajedno sa drugih pet kolega iz razreda, otvorio sam jedan poseban i meni veoma drag prostor koji je dostupan svima na korištenje, pod nazivom “Makerspace Tuzla“. Naš cilj je da zapravo svo znanje i iskustvo koje smo stekli kroz školovanje, u naše slobodno vrijeme i na raznim takmičenjima, u ovom prostoru, sada podijelimo sa drugim mladim ljudima, edukujemo ih na razne teme iz oblasti tehnologije, i na kraju pomognemo im u realizaciji njihovih projekata i snova, od ideje do gotovog proizvoda koji je spreman da izađe na tržište.

Pored toga, jedan od mojih ličnih uspjeha, na koji sam najviše ponosan, je bronzana medalja sa Svjetskog Microsoft Specialist IT takmičenja. Microsoft Specialist takmičenje je jedno od najvećih IT takmičenja na svijetu, u kojem učestvuje oko 1.5 miliona učenika i studenata iz 140 zemalja svijeta. Na kraju samo njih 500 se kvalifikuje za učešće na svjetskom takmičenju koje je ovaj put održano u New York-u, SAD.

Ovo je bila druga godina kako sam učestvovao na ovom takmičenju, te nakon kvalifikacija u Tuzli i državnog takmičenja u Sarajevu, dobio sam priliku da predstavljam Bosnu i Hercegovinu na svjetskom takmičenju. Uz pomoć kolega iz tima i mentorstvo profesora iz škole, uspio sam da poboljšam prošlogodišnji plasman (9. mjesto), i ove godine kući se vratim sa bronzanom medaljom.

Danas iza sebe imaš mnoge inovacije, kako je sve to počelo?

– Sve je počelo nekada u trećem razredu srednje škole. Jedan od kolega iz razreda je vidio poziv za hackathon u organizaciji United Nations-a, čija je tema bila kreiranje tehnološkog rješenja za sprečavanje nasilja nad ženama. U toku 24 sata koliko je trajao hackathon mi smo kreirali prvi prototip “Trace Brace-a“, prve BiH SOS narukvice. Sa tom inovacijom smo osvojili prvo mjesto, a nakon toga su se uspjesi nizali jedan za drugim.

Predstavili smo pristupačne pametne uređaje za domaćinstvo, vreću za spavanje pomoću koje možete puniti vaše uređaje, slušalice koje čitaju vaše misli i mnoge drugi izume u protekle dvije godina. Sve što je bilo potrebno je da napravimo prvi korak i prijavimo se na takmičenje, a osvojeno prvo mjesto je bila naša motivacija za dalji rad, jer smo uvidjeli da možemo puno više.

Šta možemo od tebe očekivati u budućnosti?

– Trenutno sam fokusiran na dovršavanju već započetih projekata. U bližoj budućnosti planiram, zajedno sa svojim kolegama, organizovati edukacije i takmičenja iz oblasti tehnologije, koji su već u pripremi. Svakako osluškujemo potrebe zajednice, te shodno tome planiramo naše aktivnosti. Što se tiče ličnih planova, fakultet mi je na prvom mjestu, naročito nakon čitave ove situacije sa corona virusom, a u međuvremenu u potrazi sam za nekim praksama kako bih mogao da primjenim i proširim svoje znanje i na taj način.

Slušalice koje čitaju misli zvuče nevjerovatno, da li bi nam malo približio kako to funkcionira?

– Sama ideja za tu inovaciju proizašla je iz ličnih potreba. Naime jedan od članova tima je imao takozvanog “crva u uhu”, pjevušio je stalno neku pjesmu, ali nije znao kako se zove. Tada smo došli na ideju da kombinujemo slušalice i senzore koji čitaju signale iz mozga, i na osnovu toga Vam predlažu muziku. Uloga senzora je da prikuplja signale, te ih šalje u našu mobilnu aplikaciju na obradu. Tu se provuku kroz model koji smo lično trenirali, te na kraju dobijemo izlaz koji se može porediti sa pjesmama iz velike baze podataka.

Na osnovu vašeg raspoloženja u trenutku kada slušate određenu pjesmu, naša aplikacija Vam kreira playlistu sa baš onom muzikom koja će Vam najbolje odgovarati u tom trenutku. Zbog toga su dobile naziv “slušalice koje čitaju misli”. Kreirali smo funkcionalan prototip te smo ga predstavili na nekoliko takmičenja i osvojili prva mjesta. Proizvod kao takav ima jako široku primjenu, ali trenutno zbog cijene proizvodnje nije baš pristupačan za komercijalnu upotrebu. Sami dijelovi koštaju preko 150 dolara, ali nadamo se da kako tehnologija bude napredovala, cijena padne, I omogući nam da nastavimo sa razvijanjem ovih pametnih slušalica.

Tvoja poruka mladima u Bosni i Hercegovini?

– Moj savjet za mlade je da uvijek ostanu radoznali, i stalno preispituju stvari. Radite ono što volite. Cijenite svoje slobodno vrijeme i trošite ga pametno jer će ga postepeno kroz život biti sve manje. Okružite se pozitivnim ljudima koji su kao i vi gladni znanja. I na kraju, kada se nađete u situaciji kao i ja, dijelite svoje znanje sa drugim mladim ljudima, budite spremni da pomognete svakome, jer samo na taj način možemo napredovati kao zajednica i kao država.

Preuzeto: sarajevskasehara.com (08/09/2021)