4 Marta, 2024

Busovacki.ba

Objektivno i na vrijeme!

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan stigao u Sarajevo

Erdogan na sarajevskom aerodromu (Foto: Screenshot Anadolija) (Foto: I. Š./Klix.ba)

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan stigao je u Sarajevo u pratnji supruge i šire delegacije među kojom su i dva ministra. Na sarajevski aerodrom sletjela su dva aviona. Jedan sa članovima delegacije i drugi predsjednički.

Erdogan u Sarajevo dolazi u sklopu službene posjete gdje je planiran susret sa članovima Predsjedništva BiH, a ono što je interesantno je i najava prisustva sastanku Milorada Dodika, koji je u posljednjih nešto više od mjesec dana bojkotovao rad te institucije nakon Inzkovog zakona o zabrani negiranja genocida.

Foto: I. Š./Klix.ba

Prije polaska za Sarajevo Erdogan je na istanbulskom aerodromu održao press konferenciju gdje je govorio između ostalog i o terorističkom napadu u Kabulu, odnosima s Angelom Merkel i drugim svjetskim pitanjima.

Foto: I. Š./Klix.ba

Prva lokacija koju će posjetiti je šehidsko mezarje Kovači gdje je ukopan prvi predsjednik BiH Alija Izetbegović. Erdogan inače svaku posjetu našoj državi koristi i za posjetu mezaru Alije Izetbegovića.

Foto: I. Š./Klix.ba

Potom će uslijediti ceremonija otvaranja obnovljene Baščaršijske džamije, što je finansirala Turska, a nakon toga dio privatnog programa. Naime, planirano je da Erdogan sa suprugom prisustvuje vjenčanju kćerke Bakira Izetbegovića Jasmine. Vjersko vjenčanje održat će se u Gazi Husrev-begovoj džamiji, a građansko u hotelu Evropa.

Foto: I. Š./Klix.ba

U večernjim satima Erdogan će se sastati sa članovima Predsjedništva BiH, gdje je planirana i večera, ali i obraćanje medijima.

Foto: I. Š./Klix.ba

Erdogan je posljednji put u našoj zemlji boravio u ljeto 2019. godine. Nakon posjete BiH otputovat će u Crnu Goru.

Preuzeto: klix.ba (27/08/2021)