21 Maja, 2024

Busovacki.ba

Objektivno i na vrijeme!

U Historijskom muzeju BiH humanitarna izložba za pomoć Ukrajincima

U Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine u Sarajevu danas se održava humanitarna izložba za pomoć ugroženom stanovništvu Ukrajine.

Izložbu pod nazivom “Art za Ukrajinu: Da humanost pobijedi”, organizira Crveni križ Federacije Bosne i Hercegovine u suradnji sa Školom za slikanje ”Atelier Fly”.

Izloženo je oko 40 slika, koje su radili polaznici Škole za slikanje ”Atelier Fly” starosne dobi od šest do 65 godina.

“Ako ste umjetnik, nije dovoljno da samo lijepo crtate nego da imate društvenu odgovornost i svojim radom ukažete na aktuelne probleme, da pomognemo ljudima u nevoljama, pogotovo znajući da je naš grad prošao sve isto. Ovo je idealna prilika da se u Sarajevu održi Humanitarna izložba i pomognemo ljudima u nevolji. Sarajevo najbolje zna kako je bez ikakve pomoći”, izjavio je Faris Hadžihasanović, voditelj škole crtanja i slikanja ”Atelier Fly”.

S obzirom da je riječ o izložbi humanitarnog karaktera, početna cijena slika je 10 konvertibilnih maraka, au skladu sa mogućnostima može iznositi i više.

Prikupljeni novac biće uplaćen na račun Crvenog križa Federacije BiH te proslijeđen u globalni hitni apel za pomoć i podršku narodu Ukrajine.

Indira Kriještorac, glasnogovornica Crvenog križa FBiH, rekla je da će prikupljeni novac biti uplaćen na račun ove organizacije te proslijeđen u globalni hitni apel za pomoć i podršku narodu Ukrajine.

“Svima nam je jasno koliko je bitno kroz kulturu i sve ostalo iznaći način da pomognemo ljudima u potrebi. Crveni križ FBiH je na razne načine pokušao pomoći ljudima, od toga što smo na samom početku pokrenuli humanitarni broj 17023 putem kojeg se sa svih operatera u zemlji mogu donirati dvije marke koje idu za pomoć dijelu ugroženog stanovništva”, rekla je Kriještorac.

Izvor: federalna.ba