29 Februara, 2024

Busovacki.ba

Objektivno i na vrijeme!

U Živinicama obilježena 30. godišnjica mobilizacije rezervnog sastava policije MUP RBiH

U organizaciji Unije saveza udruženja policije FBiH u Živinicama je obilježena trideseta godišnjica mobilizacije rezervnog sastava policije MUP-a RBiH. Rezervni sastav policije formiran je po naredbi Predsjedništva RBiH od 19.9.1991. godine a pripadnici ovog sastava dali su veliki doprinos očuvanju sigurnosti i odbrani naše domovine u prvim danima posljednjeg rata, ali i kasnije.

Živinice su prvi put bile domaćin događaja koji je okupio predstavnike tadašnjeg rezervnog sastava policije MUP-a RBiH iz Sarajeva, Mostara, Bihaća, Travnika, Tuzle Goražda, Olova i drugih općina i gradova. Na obilježavanju je istaknuta važnost očuvanja sjećanja na sve što su pripadnici rezervnog sastava policije učinili za građane, alii domovinu Bosnu i Hercegovinu.

„Proglašenjem ratnog stanja i neposredne ratne opasnosti oko policije su se okupile ostale patriotske snage, štabovi teritorijalne odbrane, Patriotska liga, od čega je nastala respektabilna vojna sila Armiija Bosne i Hercegovine“, kazao Enver Jukanović, predsjednik UO Saveza udruženja policije MUP RBiH.

Oni koji su dali život za slobodu građana neće biti zaboravljeni. Preživjeli pripadnici rezervnog sastava policije se sjećaju tog perioda.

„Oni su napravili jedan čisto agresorski rat na dio koji je bio isjeckan, slobodarski i Kladanj je tu bio. Preživjeli smo sve strahote zajedno sa svim odbrambenim snagama“, smatra Ferid Kadrić, član Udruženja kladanjske policije 1991-1995.

„Ako kažemo samo da su formacije rezervnog sastava koje su bile uključene u lokalne MUP-ove, odnosno SUP-ove tada, bile jedine formacije legalno naoružane, onda ne treba pominjati koliko je to bilo jako značajno i puno vrijedno za sigurnost“, izjavio je Tunjo Nikić, član Udruženja živiničke policije 1991-1995.

„Policija se stavila na raspolaganje građanima prevashodno i državi Bosni i Hercegovini i mislim da smo prošli kroz jedan veoma, veoma težak period“, rekao je Šefik Hodžić, predsjednik Udruženja veterana policije regije Goražde.

Bez obzira na herojstvo oni ne misle da su dovoljno u društvu priznati, nezadovoljni su statusom i ophođenjem države prema njima, i to je ono što su, između ostalog,poručili na ovom skupu. Ovom prilikom organiziran je i okrugli sto o značaju i doprinosu policije u pripremama za odbranu i u odbrani BiH.

Izvor: federalna.ba