26 Februara, 2024

Busovacki.ba

Objektivno i na vrijeme!

Vlada FBiH planira 126 investicijskih projekata “teških” skoro 16 milijardi KM

Od projekata u implementaciji, najviše ih je iz oblasti cestogradnje

Od projekata u implementaciji, najviše ih je iz oblasti cestogradnje

Za period od 2022. do 2024. godine Vlada Federacije BiH namjerava provesti 126 investicijskih projekata, od čega su 63 u implementaciji, 58 kandidovanih i pet projekata sa statusom “odobren”. Ukupna vrijednost svih projekata je 15.993,79 miliona KM.https://aa0ebc000eec3ded118115d504fcfd0b.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-38/html/container.html

Od toga se 49,3 posto odnosi na kandidovane projekte, 44 posto na projekte u implementaciji te šest posto na odobrene projekte. Od projekata u implementaciji najviše sredstava planirano je investirati u oblasti cestovnog saobraćaja.

Podaci su to iz “Dokumenta okvirnog budžeta FBiH za period 2022.-2024”. Kako se navodi u ovom dokumentu, kao odgovor na negativne posljedice pandemije, a u cilju oporavka i rasta ekonomije, Vlada Federacije BiH u 2021. godini planirala je niz investicijskih ulaganja u privredu.

Ova ulaganja obuhvataju podršku ugroženim sektorima privrede, podršku za podizanje stepena konkurentnosti, jačanje otpornosti zdravstvenog sektora te finansiranje mjera za održavanje nivoa zaposlenosti i za novo zapošljavanje.

Između ostalog, dodaje se da Vlada Federacije BiH planira izdvojiti znatna sredstva za finansiranje kapitalnih projekata na nivou gradova i općina iz budžeta, planira sredstva za finansijsku pomoć za provođenje strukturnih reformi na nivou kantona iz aranžmana s MMF-om te sredstva namijenjena kao podrška u zapošljavanju iz sredstava Svjetske banke.

Izvor: Klix.ba