21 Jula, 2024

Busovacki.ba

Objektivno i na vrijeme!

BUSOVAČA: PRVI FESTIVAL KULTURE U NAŠEM GRADU

U okviru projekta Osjeti Teatar, koji realizuje Studio Teatar sa svojim partnerima AmfiTeatrom Busovača, Osnovnom školom Kaćuni, centrima za kulturu Travnik, Donji Vakuf i Vareš, u nedjelju u Busovači, 25. jula, počinje prvi Festival kulture koji će trajati do srijede, 28. jula.

Imajući u vidu da su u protekla četiri mjeseca producirane četiri omladinske predstave u okviru navedenoga projekta, Festival kulture će biti prilika da publika sve predstave pogleda na jednom mjestu, ali da uživa i drugim kulturno–umjetničkim programima.

Festival počinje programom za djecu i roditelje, u nedjelju od 19:00 sati, a već od 21:00 sat na programu je predstava „Nismo svi iz ljubavi“, nastala u produkciji Studio Teatra i AmfiTeatra Busovača. Mentor učesnicima iz Busovače bio je Nusmir Muharemović, glumac Bosanskog narodnog pozorišta u Zenici i direktor Studio Teatra, a učesnici u predstavi su: Aldina Huzbašić, Amila Brkić, Amina Delić, Ana Krišto, Delila Osmančević, Emrah Halilović, Mirza Kermo, Lamija Muminović, Nađa Bajramović, Nejla Dizdarević, Nejra Brkić, Nejra Pašić, Sara Delija, Sumeja Rizvić i Tihana Miličević.

Nakon predstave publika će uživati u svirci prvog uličnog benda u BiH „Argus flomb“. Drugu noć festivala od 20:00 sati na programu je predstava „Šta bi (DAO) da si na mom mjestu“, nastala u produkciji Studio Teatra i CZK Vareš. Od 21:00 sat publika će uživati u predstavi „One su htjele nešto sasvim drugo“, koja je nastala u produkciji Teatra mladih Gornji Vakuf/Uskoplje. Treću noć festivala od 20:00 sati na programu je predstava „Kad smo rođene“ Studio Teatra i Doma kulture Donji Vakuf, a u 21:00 sat publici će se predstaviti predstava „Međuprostor“, Studio Teatra, CZK Travnik i Teatra mladih Travnik. Festival zatvara, u srijedu u 21:00 sat, hit komedija Studio Teatra, „Državni lopov“. Tokom četiri festivalska dana u Busovači mladi, njih preko 60, će boraviti u Busovači, te će učestvovati u različitim kreativnim radionicama. Sve festivalske aktivnosti će se realizovati u novoizgrađenom amfiteatru u Busovači, a koji su gradili nastavnici i osoblje Osnovne škole Kaćuni u posljednja četiri mjeseca. U samu gradnju i organizaciju Festivala kulture se uključila i Općina Busovača, što je uveliko olakšalo organizaciju jednog velikog događaja kao što je četverodnevni festival od kojeg se očekuje da postane tradicionalan.