24 Septembra, 2023

Busovacki.ba

Objektivno i na vrijeme!

Stonehenge mogao bi izgubiti status spomenika svjetske baštine zbog izgradnje tunela u blizini

Spomenik Stonehenge mogao bi izgubiti status UNESCO-ovog naslijeđa svjetske kulturne baštine zbog izgradnje tunela u neposrednoj blizini, čime bi dobio status “baštine u opasnosti” koja prethodni potpunom oduzimanju statusa svjetske baštine.

UN-ov ogranak za kulturno naslijeđe saopćio je britanskim ministrima da bi se ovaj spomenik iz doba Neolita uskoro mogao naći na njihovoj listi baštine “u opasnosti” ako se izgradnja cestovnog tunela vrijednog 1,7 milijardi funti nastavi prema planu.

Službenici ogranka za svjetsku baštinu izjavili su u petak da će UNESCO staviti “oštriji fokus” na ostali 31 lokalitet na popisu Ujedinjenog Kraljevstva, uključujući Westminstersku palaču i vrtove Kew, nakon što je Liverpool postao tek treće mjesto u gotovo 50 godina kojem je oduzet status svjetske baštine.

Među ostalim lokacijama za koje se očekuje da će biti pod većom lupom UNESCO-a spadaju Stonehenge, Edinburgh, Londonski toranj i historijsko rudarsko područje Cornwalla, što je sve izazvalo zabrinutost zbog kontroverznih događaja.

Chris Blandford, predsjednik Svjetske baštine u Velikoj Britaniji, požalio se da postoji “niska svijest na nivou vlade” o važnosti UNESCO-ovih mjesta koja se svrstavaju uz bok međunarodnih dragulja poput Tadž Mahala i piramida u Gizi.

“To su mjesta od međunarodnog značaja. Oni su najbolji od najboljeg iz naše kulturne baštine. U trenutku kada smo izvan EU i želimo da nas se ozbiljno shvati na međunarodnom nivou, zašto ne bismo iskoristili ovu nevjerovatnu imovinu od tolikog značaja da nam pomogne u tome?”, rekao je Blandford.

Šefovi UNESCO-a kritikovali su vladu Velike Britanije zbog toga što nije “ispunila svoje obaveze” da zaštiti viktorijansku rivu Liverpoola koja je ranije izgubila status svjetske baštine i optužili su godine razvoja za “nepovratan gubitak” njegove historijske vrijednosti.

Očekuje se da će Stonehengeu biti oduzet status ako se tunel od dvije milijarde izgradi na lokaciji kako je planirano. Sekretar za promet Grant Shapps dao je zeleno svjetlo za shemu u novembru, uprkos upozorenjima UNESCO-a da će to imati “negativan utjecaj” na historijsku vrijednost područja.

Očekuje se da će viši sud u roku od nekoliko sedmica odlučiti može li se projekat nastaviti nakon sudske revizije od strane kampanja.

Preuzeto:klix.ba