21 Aprila, 2024

Busovacki.ba

Objektivno i na vrijeme!

MIZ Busovača: Mreža mladih je ovaj vikend provela u Banjaluci i Jajcu

Lijep jesenji dan grupa Mreže mladih je iskoristila da posjeti dva historijska grada, Banjaluku i Jajce.

U čuvenoj Ferhat-pašinoj džamiji omladinu je u svojstvu domaćina toplo dočekao Mersudin ef. Hodžić koji se obratio prisutnima i upoznao ih sa historijskim i drugim znamenitostima ove unikatne džamije i grada Banjaluke.

Niz zanimljiv podataka omladinu je zaintrigiralo da čuje još više o ovoj ljepotici pa su uz kahvu i sok nastavili razgovor u haremu džamije.

Također, članovi Mreže mladih posjetili su i biblioteku Mehmed ef. Zahiragić, koja je u sklopu Gazanferija džamije, gdje ih je dočekao mr. Admir ef. Blitović, uposlenik Medžlisa i biblioteke, koji je omladinu upoznao sa radom i aktivnostima u ovoj biblioteci. Inače, biblioteka ima preko 20 000 naslova, a njen naziv je u čast velikog alima i muftije hfz. Mehmed ef. Zahiragića.

Nakon toga uz šetnju Vrbasom Mreža mladih je posjetila stari grad Kastel, medresu Ibrahim ef. Maglajlić te druga mjesta ovog prelijepog bosanskohercegovačkog grada.U povratku pauza u Jajcu i odmor na Plivskom jezeru i mlinčičima upotpunili su ovo divno putovanje Mreže mladih.