1 Decembra, 2023

Busovacki.ba

Objektivno i na vrijeme!

Agencija za sigurnost hrane BiH upozorava: Wudy proizvodi zaraženi listerijom

Sistem za brzo obavještavanje Evropske unije – RASFF posalo je hitno obavještenje da je proizvod u tipu barene kobasice brenda „Wudy“, uvezen iz Italije, kontaminiran bakterijom listerijom, saopštila je Agencija za sigurnost hrane BiH. Proizvođač je „Agricola Tre valli Soc.Coop.A.R.L.“, P.le A.Veronesi 1 S.Martino B.A., Italija.

Izvor : Screenshot

S ciljem preduzimanja mjera zaštite zdravlja potrošača, sve raspoložive informacije Agencija je dostavila na dalje postupanje nadležnim inspekcijskim organima u Bosni i Hercegovini od kojih je zatraženo i povratno izvještavanje Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine.

“Potrošačima preporučujemo da, zbog minimiziranja rizika po zdravlje, ne konzumiraju proizvode identificirane u tabeli. L. monocytogenes ima sposobnost rasta na niskim temperaturama, što joj omogućuje razmnožavanje u rashlađenoj hrani. Rizične grupe populacije za listeriozu su trudnice, imunokompromitirane osobe, oboljeli od karcinoma, dijabetičari, astmatičari i osobe starije životne dobi, a komplikacije se mogu pojaviti i kod zdravih ljudi, posebno ukoliko je hrana bila visoko onečišćena bakterijom L. monocytogenes”, navodi se u saopćenju.

Izvor: N1info.com