4 Marta, 2024

Busovacki.ba

Objektivno i na vrijeme!

Arapske zemlje razvijaju plan za okončanje rata između Izraela i Hamasa i stvaranje palestinske države

Arapske zemlje razvijaju plan za okončanje rata između Izraela i Hamasa i stvaranje palestinske države

Arapske države rade na inicijativi da osiguraju primirje i oslobađanje talaca u Gazi kao dio šireg plana koji bi Izraelu mogao ponuditi normalizaciju odnosa ako pristane na “nepovratne” korake ka stvaranju palestinske države, piše Financial Times.

Visoki arapski zvaničnik rekao je da se nadaju da će predstaviti plan, koji bi mogao uključivati ustupak Saudijske Arabije za formaliziranje veza s Izraelom, u roku od nekoliko sedmica u nastojanju da se okonča rat između Izraela i Hamasa i spriječi izbijanje šireg sukoba na Bliskom istoku.

Arapski zvaničnici razgovarali su o planu sa američkim i evropskim vladama. To bi podrazumijevalo da zapadne države pristanu da formalno priznaju palestinsku državu ili podržavaju da Palestinci dobiju punopravno članstvo u UN-u.

Pravi problem je da je potrebna nada za Palestince, to ne može biti samo ekonomska korist ili uklanjanje simbola okupacije“, rekao je visoki zvaničnik.

Inicijativa dolazi u trenutku kada se Izrael suočava sa sve većim međunarodnim pritiskom da prekine svoju ofanzivu u Gazi, dok SAD pojačavaju diplomatske napore da spriječe širi sukob i zalažu se za dugoročno rješenje dugotrajnog izraelsko-palestinskog sukoba.

Američki državni sekretar Antony Blinken u srijedu je opisao rat u Gazi kao “potresan”, dodajući da je potrebna palestinska država “koja ljudima daje ono što žele i koja radi s Izraelom da bi bila učinkovita“.

Kada je saudijski ministar vanjskih poslova princ Faisal bin Farhan upitan u utorak da li bi Rijad priznao Izrael kao dio šireg političkog sporazuma, on je rekao “svakako”.

Slažemo se da regionalni mir uključuje mir za Izrael, ali to se može dogoditi samo kroz mir za Palestince kroz palestinsku državu“, rekao je on na panelu na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu.

Kasnije u utorak, američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan rekao je da je Washington ostao fokusiran na postizanje sporazuma koji je doveo do toga da Saudijska Arabija normalizira odnose s Izraelom kao dio svojih planova za poslijeratnu eru.

Naš pristup je i ostaje fokusiran na kretanje ka većoj integraciji i stabilnosti u regionu“, rekao je Sullivan u Davosu.

Međutim, Financial Times navodi da postoji više izazova za postizanje dogovora s Izraelom.

Nakon što je u Hamasovom napadu 7. oktobra ubijeno najmanje 1.200 ljudi, izraelski zvaničnici upozorili su da će rat u Gazi potrajati mjesecima, dok je premijer Benjamin Netanyahu odbacio saradnju s Palestinskom upravom koju podržava Zapad, te je odbacio rješenje o dvije države.

U decembru je Netanyahu rekao da je “ponosan” što je spriječio uspostavljanje palestinske države, rekavši da “svi razumiju šta bi se dogodilo da smo kapitulirali pred međunarodnim pritiscima i omogućili takvu državu“.

Premijer predsjedava najviše desničarskom vladom u historiji Izraela, koja uključuje religiozne cionističke naseljenike koji otvoreno pozivaju na aneksiju Zapadne obale.

S obzirom na današnju izraelsku politiku, normalizacija je možda ono što Izraelce može odvesti sa litice“, rekao je visoki arapski zvaničnik.

Saudijska Arabija se približavala uspostavljanju diplomatskih odnosa s Izraelom prije Hamasovog napada 7. oktobra, u zamjenu za to što su SAD pristale na sigurnosni pakt s Rijadom i podržale razvoj nuklearnih ambicija kraljevstva.

Američki i saudijski zvaničnici također su raspravljali o palestinskom elementu sporazuma koji je uključivao zamrzavanje širenja izraelskih naselja na Zapadnoj obali, jačanje podrške Palestinskim vlastima koje upravljaju ograničenim dijelovima okupirane teritorije i uspostavljanje puta prema rješenju o dvije države.

Prije nego što je izbio rat, Blinken je trebao posjetiti Rijad sredinom oktobra kako bi razgovarao o planovima za Palestince. Hamasov napad i odgovor Izraela u Gazi uznemirili su taj proces.

Međutim, Saudijska Arabija je jasno stavila do znanja da, iako je proces bio u zastoju, kraljevina nije skinula tu opciju sa stola. Postojala je i spoznaja da će Rijad morati osigurati veće ustupke od Izraela za Palestince, uključujući i u Gazi, konkretnijim koracima ka stvaranju palestinske države.

Već smo dobili nacrt od Palestinske uprave. Sada taj element mora biti ojačan kako bi bio politički održiv u bilo kojem trenutku u budućnosti”, rekla je osoba upoznata sa razgovorima.

Od 7. oktobra, administracija Joe Bidena, koji je najčvršći podržao Izrael, je u više navrata govorila o potrebi za rješenjem s dvije države kao jedinom opcijom da se konačno pruži sigurnost kakvu jevrejska država želi.

Spremnost Saudijske Arabije da razmotri normalizaciju odnosa potencijalno predstavlja važan faktor za pregovaranje s Izraelom, koji diplomatske odnose s kraljevstvom smatra glavnom nagradom u svojim naporima da razvije veze s arapskim državama.

Saudijski prestolonaslednik Mohamed bin Salman bio je zainteresovan za normalizaciju odnosa sa Izraelom dok je pokretao ambiciozni program za razvoj konzervativnog kraljevstva u finansijsko, trgovinsko i turističko središte. Sada, kao i druge arapske države, Rijad je zabrinut zbog rizika da rat između Izraela i Hamasa izazove regionalni sukob koji može da se prelije preko granica, kao i zbog opasnosti da razaranja u Gazi radikaliziraju novu generaciju mladih Arapa.

Saudijsko rukovodstvo izrazilo je ogorčenje zbog izraelske ofanzive u Gazi, u kojoj je poginulo više od 24.000 ljudi, prema palestinskim zdravstvenim zvaničnicima, te se u više navrata pridružilo pozivima na hitan prekid vatre u Gazi.

Blinken je u srijedu rekao da je na Izraelu da “iskoristi priliku”, rekavši da je kriza “prelomna tačka” za Bliski istok koja zahtijeva teške odluke.

Redakcija portala Busovacki.ba