20 Jula, 2024

Busovacki.ba

Objektivno i na vrijeme!

Braća nestala sa 3,6 milijardi dolara: Velika prevara u svijetu kriptovaluta

Dva brata iz Južnoafričke Republike nestala su sa 3,6 milijardi dolara vrijednosti u kriptovaluti bitkoin. Sumnja se da su do tog novca došli prevarom preko svoje firme za ulaganje u kriptovalute, piše Blumberg.

Ulagači su sada angažovali advokatsku firmu, iz koje kažu da ne mogu locirati braću, te da su slučaj prijavili takozvanim “Orlovima”, elitnoj jedinici nacionalne policije JAR-a, prenosi portal Index.

Nakon porasta vrijednosti bitkoina u proteklih godinu dana nestanak oko 69.000 bitkoina – vrijednih više od četiri milijarde dolara na njegovom vrhuncu u aprilu – predstavljao bi najveći ikada izgubljeni novac u prevari sa kriptovalutama. Ovaj incident bi mogao podstaći napore regulatora širom svijeta da uvedu red u tržište usljed sve češćih slučajeva prevara.

Novac netragom nestao

Prvi znakovi problema došli su u apilu, kada je bitkoin bio na rekordnim nivoima. Direktor kompanije “Afrikript” (Africrypt) Amir (Ameer Cajee) (20), stariji od nestale braće, obavijestio je svoje klijente da je bio žrtva hakovanja. Zatražio je od njih da ne prijavljuju napad advokatima i vlastima kako bi usporio proces povrata nestalog novca. Neki skeptični ulagači nisu mu vjerovali, pa su angažovali sopstvene advokate, odnosno firmu Hanekom.

– Odmah smo posumnjali da tu nešto ne štima, jer je objava “Afrikripta” molila investitore da ne preduzimaju nikakve pravne mjere – kažu advokati Hanekoma.

Daljim istraživanjem advokati su došli do otkrića da je sav novac iz ulagačke firme prebačen sa južnoafričkih računa i novčanika, te da je on prebačen kroz mješavinu različitih drugih kriptovaluta kako bi mu bilo teže ući u trag.

Pozivom na Kajiov mobilni telefon javljala bi se sekretarica. On i njegov brat Rais (Raees) (19) otvorili su firmu Afrikript 2019. i u početku su svojim klijentima nudili ogromne povrate novca za ulaganje kod njih – čak i do 10 posto. Pozivi i prema Raisovom mobilnom telefonu završili bi na sekretarici.

Ovo nije prvi slučaj prevare ovog tipa u Južnoafričkoj Republici. Prošle godine propao je “Mirror Trading International”, firma koja se bavila trgovanjem kriptovalutama. Tada su nestale oko 23 hiljade kriptovaluta u vrijednosti od oko 1,2 milijarde dolara, što je prozvano najvećom prevarom 2020. godine u svijetu kriptovaluta.

Zasad, Afrikriptov nestanak novca je čak tri puta veći.

Problem i u Kini

Ovaj slučaj češljaju i južnoafričke finansijske vlasti, ali je trenutno nemoguće otvoriti zvaničnu istragu jer se kriptovalute u toj zemlji ne smatraju legalnom finansijskom imovinom. Policija se, takođe, još nije oglasila o ovome.

Problem sa kriptovalutama ima i Kina, posebno proteklih sedmica, kada je eskalirala njihova borba protiv tog oblika trgovanja. Naime, kako je proteklih godinu dana vrijednost bitkoina postepeno jačala, Komunistička partija Kine sve više je zabrinuta zbog potencijalnih prevara, pranja novca i gubitaka od strane ulagača u kriptovalute.

U JAR u januaru je dnevna vrijednost trgovanja kriptovalutama prvi put premašila 141 milion dolara, što sugeriše značajan apetit ulagača na tržištu, koje regulatorne vlasti uglavnom nisu kontrolisale, zaključuje Blumberg.

Piše : Avaz.ba