21 Maja, 2024

Busovacki.ba

Objektivno i na vrijeme!

Darko Mladić najavio reviziju presude Ratku Mladiću

Darko Mladić, sin ratnog zločinca Ratka Mladića kojem je sud u Hagu potvrdio presudu doživotnog zatvora, najavio je reviziju presude?! Darko Mladić je naveo da će odbrani za reviziju biti veoma korisno izdvojeno mišljenje sudije Priske Matimbe Nijambe.

On je za TV Prva rekao da će biti upućen zahtjev i da Mladiću bude omogućeno da ide na liječenje, budući je balkanski kasapin u takvom stanju da bi za njega izdržavanje kazne u Velikoj Britaniji ili Estoniji bilo smrtna kazna.

– Pokušat ćemo opet da pošaljemo tim ljekarskih stručnjaka kod njega. Vidio sam da su u holandskom zatvoru, u kojem se nalazi zatvor UN, posjete normalno dozvoljene. U ovom trenutku samo UN drže neka ograničenja i meni je bilo jasno od početka da su oni zloupotrijebili koronu da bi generala Mladića odsjekli od konsultacija sa ljekarima i advokatima – rekao je Mladić mlađi.

Podsjetimo, žalbeno vijeće Haškog tribunala potvrdilo je prije pet dana doživotnu kaznu Ratka Mladića. Odluke su donesene uz izuzete stavove sudije Nijambe, koja je po svakoj tački imala pozitiva mišljenja o žalbama Mladićeve odbrane i drugačije stavove od ostatka Žalbenog vijeća.

Izvor: avaz.ba