13 Jula, 2024

Busovacki.ba

Objektivno i na vrijeme!

Djevojčicama “peglaju” grudi vrelim kamenjem kako bi bile manje poželjne

“Peglanje” grudi nije još jedan bizaran estetski zahvat, već nešto puno ozbiljnije. Radi se, naime, o bizarnom običaju u Kamerunu, Nigeriji i Južnoafričkoj Republici, pri čemu se koristi kamenje ili lopatice koji se zagrijavaju na vatri i stavljaju na prsa djevojčica starih između 11 i 15 godina kako bi im se stisnulo tkivo grudi i tako ih se učinilo manje ženstvenima, piše Daily mail.

Prema podacima UN-a, ovime je pogođeno 3,8 miliona žena iz cijeloga svijeta, a u čak 58 posto slučajeva ovakvo sakaćenje provode njihove majke koje to čine kako bi njihove kćeri izgledale poput djece i bile manje privlačne muškarcima i kako bi se spriječile predbračne trudnoće.

– Uništavanje grudi na ovaj način može trajati od nekoliko dana do cijele sedmice. Ovakva se užasna praksa uglavnom opravdava spominjanjem kulture, tradicije ili religije, no kao i u slučaju obrezivanja djevojčica, to su samo loši izgovori – rekla je književnica i psihijatrica Leyla Husein za Cosmopolitan.

Protiv ovakve prakse bori se Cawogido, londonska humanitarna organizacija, koja sarađuje s policijom, socijalnim radnicima, zdravstvom i školama, podižući svijest o ovom barbarskom običaju.

– Glačanje grudi je tajna koja je skrivena između djevojčica i njihovih majki. Često niko drugi i ne zna da se to dogodilo, a djevojčice šute, vjerujući da majke to čine za njihovo dobro – stoji na službenim stranicama Cawogida.

Osim što sprečava razvoj grudi, ovakvo “peglanje” može uzrokovati brojne teške posljedice poput raka, apscesa, svrbeža, iscjetka iz grudi, infekcija, cista, upala, a često dolazi do nepovratnog oštećenja tkiva i gubitka jedne ili obje dojke.

– Kad sam imala samo trinaest godina, silovao me rođak i rodila sam njegovo dijete, ali nisam mogla dojiti. Pokušali smo koristiti mrave, kad vas oni ubodu, grudi vam nateknu i to bi trebalo potaknuti proizvodnju mlijeka, ali nije uspjelo. Imam troje djece i nisam mogla dojiti ni jedno – ispričala je Emanuelle koja ima 23 godine.

Psihičke posljedice još su gore.

– Nekad ne mogu disati jer su me prejako stisnuli zavojima. Nosim ih već godinu, a budući da je ovdje jako vruće, imam plikove na koži. Ne razumijem zašto mi mama to radi – rekla je devetogodišnja Manuella.

Preuzeto: faktor.ba (08/10/2021)