21 Jula, 2024

Busovacki.ba

Objektivno i na vrijeme!

Lijepa vijest: Evropska unija stavila BiH na listu sigurnih zemalja

Ambasadori država članica Europske unije odobrili su listu, sasavile su novu listu potencijalnih sigurnih zemalja za COVID-19, među koje su uvrštene Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Kosovo.

Ambasadori država članica EU odobrili su listu, a ova odluka stupa na snagu do kraja tekuće sedmice, što znači da građani ovih zemalja, uključujući i one koji nisu vakcinisani, mogu da putuju u EU članice.

Stalni predstavnici država članica Evropske unije na sastanku u srijedu, 30. juna, razmatrali su najnoviji prijedlog liste, gde se osim zapadnobalkanskih država nalaze i Kanada, Moldavija, Armenija, Azerbejdžan, Jordan, Saudijska Arabija, Katar i Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE).

Evropska unija ažurira liste na svake dvije sedmice u skladu s epidemiološkom situacijom u svakoj državi pojedinačno.

Na prethodnom sastanku koji je održan 18. juna, Srbija, Sjeverna Makedonija i Albanija su dodate na listi sigurnih država.

EU je u maju usvojila takozvanu “hitnu kočnicu” po kojoj može hitno da se ponovo aktivira zabrana putovanja za određene države ako dođe do rapidnog pogoršanja epidemiološke situacije.

Inače, da bi se dobio status bezbjedne države, u zemlji se mora zabilježiti maksimum 75 pozitivnih slučajeva zaraženih korona virusom na 100 hiljada stanovnika u posljednjih 14 dana.

Izvor: radiosarajevo.ba