29 Februara, 2024

Busovacki.ba

Objektivno i na vrijeme!

Pariz uvodi sistem kaucije na posude za hranu i smanjuje količinu plastičnog otpada

„Zero waste“ projekt počeo se provoditi u jednoj pariškoj ulici, a sada se širi na cijeli arondisman, te ubrzo na cijeli grad.

Grad Pariz je krajem juna ove godine pokrenuo novi projekt kojim želi riješiti problem gomilanja ambalažnog otpada. Svakog dana u francuskoj metropoli prikupi se čak 15 tona ove vrste otpada, zbog čega su se u projekt uključili brojni restorani i trgovine u pariškom 10. arondismanu i tako poduzeli važan korak za prestanak korištenja jednokratne plastike.

Projekt „Paris 10 s’emballe“, koji su krajem juna ove godine zajedno pokrenuli Grad Pariz i startup tvrtka La Consigne GreenGo, ima za cilj prestanak upotrebe plastične ambalaže u trgovinama i restoranima brze hrane. Pedesetak restorana i 10 trgovina lanca Franprix u trendovskom 10. pariškom arondismanu spremno je prihvatilo izazov zamjene jednokratne plastične ambalaže održivim rješenjem i to uvođenjem sistema pologa (kaucije) na posude za hranu „za ponijeti“.

  • Grad Pariz je krajem juna ove godine pokrenuo novi projekt kojim želi riješiti rastući problem gomilanja ambalažnog otpada  © Emilie Chaix / Ville de Paris

30 dana za povrat kaucije

Projekt se financira iz participativnog proračuna Grada Pariza, izglasanog voljom građana/ki francuske metropole u 2017. i 2019. godini, kao i sredstvima koje je u junus 2021. gradska uprava odobrila tvrtki La Consigne GreenGo za nabavu 10.000 staklenki s hermetičkim zatvaranjem. Uvjet je bio da su staklene posude proizvedene u Francuskoj, a princip je vrlo jednostavan: startup tvrtka izradila je mobilnu aplikaciju (Google Play / App Store) za besplatno korištenje povratnih staklenih posuda za hranu koji se restoranima i trgovinama moraju vratiti u roku od 30 dana. O održavanju staklene ambalaže brine se sama tvrtka La Consigne GreenGo, te restorani i trgovine uključeni u projekt.

Projektom se tako omogućuje sprječavanje nastanka otpada, ali i podiže svijest potrošača, trgovaca i vlasnika restorana o važnosti zaštite okoliša, te istovremeno stvaraju nova lokalna radna mjesta. Ova bi se praksa trebala ubrzo proširiti po cijelom Parizu kako bi se smanjila količina prikupljenog jednokratnog plastičnog otpada iz restorana brze hrane, odnosno čak 15 tona dnevno.

„Zero waste“ arondisman

Kao što smo već izvijestili, ulica rue de Paradis (Rajska ulica) – jedna od ulica pariškog 10. arondismana, prva je i zasad jedina „zero waste“ ulica u Parizu i to od decembra 2018. godine. Ova ulica odabrana je upravo zbog vlasničke strukture nekretnina – mješavine privatnih i većeg broja socijalnih stanova, uz prisutnost brojnih trgovina, uredskih prostora, restorana, barova i škola. Tijekom jednogodišnjeg probnog provođenja projekta, lokalno se stanovništvo poticalo na razvrstavanje, ali i smanjenje stvaranja kućnog otpada, kako edukacijom i organizacijom „Do It Yourself“ radionica, tako i osiguravanjem dovoljnog broja kompostera i spremnika za odvojeno prikupljanje otpada. Također, u projekt su uključeni vlasnici restorana i trgovina koje se također poticalo na kompostiranje i recikliranje otpada, te korištenje tradicionalnih i biorazgradivih pakiranja za hranu.

Tako je na području 10. pariškog arondismana počela provedba smjernica gradske uprave za smanjenje nastanka otpada i zaštite okoliša – najprije na razini jedne ulice, a sada se nastavlja širiti cijelim arondismanom. Ova je pariška općina također uključena u plan sprječavanja i smanjenja nastajanja otpada od hrane s lokalnih tržnica, te je uz tržnice Saint-Martin i Saint-Quentin jedan od pionira pariške ekološke tranzicije.

S.F. / Ekovjesnik

Izvor: mreza-mira.net (17/08/2021)