21 Jula, 2024

Busovacki.ba

Objektivno i na vrijeme!

Učesnici Marša “Put mira“ od Haga do Srebrenice prošli kroz Tuzlu

Učesnici Marša “Put mira“ od Haga do Srebrenice prošli kroz Tuzlu

Četvorica učesnika Marša “Put mira“ koji je počeo 9. aprila ispred suda i zatvora u Hagu danas su prošli kroz Tuzlu, zaustavivši se na Kapiji, gdje su položili vijenac i proučili Fatihu ubijenoj tuzlanskoj mladosti 25. maja 1995. godine.

Suad Pašalić je preživio jul 1995. godine i genocid nad Bošnjacima, a od 1997. živi u Holandiji.

“Put je težak, ali smo se dobro pripremili. Bilo je teško, ali imali smo podršku naših Bosanaca i Hercegovaca bez obzira da li su Srbi, Bošnjaci, Hrvati… Svi su nas podržali. Ja lično i moja ekipa oduševljeni smo zbog ‘Puta mira’“, kazao je Pašalić, koji ističe kako kilometre ne broje, ali znaju da su zločinci u Hagu presuđeni na više od 1.200 godina zatvora.

Prvi put u “Maršu mira“ od Nezuka do Potočara učestvovat će Cazinjanin Sabit Šišić, koji također živi u Holandiji, a koji je tokom pješačenja od Haga slušao priče preživjelih Srebreničana i dobro zna šta ga čeka na stazi natopljenoj krvlju.

“Motiv je da prenesemo mladima, ali i svima koji brzo zaboravljaju da se ono što se desilo nama ne treba više nikom desiti i da se ponovi. Znači da prenesemo jednu priču o tome i da se s koljena na koljeno ne zaboravi. Cilj je da se ne zaboravi ono što se desilo“, rekao je Šišić.

Učesnik i organizator svakog “Marša mira“ od 2005. godine je i Abdulah Halilović, preživjela žrtva genocida, koji je u Holandiju otišao 1. aprila, a devetog krenuo put Bosne i Hercegovine i rodnog grada.

“Ja sam učesnik ‘Marša mira’ od 2005. godine koji je bio organizovan sa Crnog vrha, pa do dan danas, tako da sam i učesnik pet ‘Marševa mira’ Srebrenica – Vukovar. Nisam nikada prelazio ovoliko dugačak put kao što smo ovih dana“, veli Abdulah Halilović, koji sada živi u Srebreniku.

Približavanje 11. jula svake godine otvara najbolnije rane i budi uspomene. Bego Halilović je preživio genocid, ali sjećanja nikada neće izblijediti.

“Kao i svake godine kako se približava 11. jul vraća nas na 1995. godinu i na sve te strahote. Kako se približava 11. jul vraća taj početak baš kao da je jučer bilo“, kaže Halilović.

Plan je da 25. juna stignu u Nezuk i naprave pauzu, a da se od 7. jula učesnici “Puta mira“ pridruže koloni “Marša mira“ te da zajedno sa hiljadama drugih učesnika 10. jula umarširaju u potočarsku dolinu bijelih nišana.

Izvor: AA