20 Jula, 2024

Busovacki.ba

Objektivno i na vrijeme!

Uz obalu Kipra otvoren podvodni muzej koji pomaže obnovi morskog života

Uz obalu Ayie Nape na Kipru početkom mjeseca otvoren je podvodni muzej koji sadrži 93 skulpture, a djelo je skulptora, ekologa i fotografa Jasona deCairesa Taylora. Skulpture služe kao vještački grebeni koji pomažu obnovi podvodnog života.

Muzej podvodnih skulptura Ayia Napa (MUSAN) sadrži 93 umjetnička djela izrađena od kombinacije visokokvalitetnog morskog nehrđajućeg čelika i pH neutralnog betona koji unapređuje podvodni život.

Smješteni na dubini od 8-10 metara, ovi komadi su dizajnirani da privuku različite vrste morskog života. Kristalno čisto područje ovog područja također znači da je pogodno za ronioce da posjete potopljenu galeriju.

MUSAN je zamišljen ne samo kao muzej, već i kao projekt obnove. Samo oko 10-15 posto morskog dna ima dovoljno čvrstu podlogu koja dopušta prirodno stvaranje grebena, čineći umjetne zamjene važnim dijelom očuvanja podmorja.

Umjetni grebeni stvoreni su na neplodnim dijelovima morskog dna, daleko od zdravih ekosistema. To pomaže posjetiteljima odmaknuti se od prirodnih područja dajući im prostor i vrijeme za oporavak pri izgradnji novih staništa.

Svi Jasonovi prethodni projekti širom svijeta posebno su osmišljeni za svaku lokaciju i divlje životinje.

Skulpture imaju teksturiranu površinu koja omogućava koraljima, spužvama i drugim mikroskopskim organizmima da se vežu i rastu. Ovo zauzvrat stvara domove i izvore hrane za ostale morske organizme.

“Mnoge skulpture se transformiraju, imaju korale koji rastu na njima, imaju spužve koje se lijepe za površine”, kazao je autor Taylor.

“Postali su stanišni prostori za morski život pa gotovo funkcionišu u dvostrukoj svrsi. Prvo kao umjetnička djela, koja uglavnom raspravljaju o društvenim temama, ali i kao živi, dišući umjetni grebeni”, pojasnio je.

Preuzeto: klix.ba (27/08/2021)