24 Septembra, 2023

Busovacki.ba

Objektivno i na vrijeme!

Windows 11 će biti dostupan od 5. oktobra

Nakon nekoliko mjeseci špekulacija, konačno je poznat zvanični datum dolaska Microsoftovog novog operativnog sistema Windows 11.

Windows 11 od 5. oktobra biti dostupan kao besplatna nadogradnja za kompjkutere s Windowsom 10, kao i za potpuno nove kompjutere koji se isporučuju.

Međutim, treba napomenuti da nadogradnja na Windows 11 neće biti dostupna baš svima od prvog dana, nego će dostupnost biti postepena. Prioritet će biti noviji hardver, a koristit će se “modeli inteligencije” kako bi se ustanovilo ko prvi dobija nadogradnju. Među odlučujućim faktorima će biti pouzdanost i starost uređaja.

Svi uređaji koji podržavaju Windows 11 dobit će nadogradnju do sredine 2022. godine, dok će korisnici starijih uređaja biti pri kraju reda čekanja.

Neki od uređaja koji su kupljeni s Windowsom 10 će biti na “brzoj traci” za dobijanje Windowsa 11, a to su modeli kompanija Acer, Asus, Dell, HP, Lenovo, Samsung i naravno Microsoft.

Podrška Android aplikacija neće biti dostupna od samog početka.

Windows 11 dolazi sa osvježenim Start interfejsom Snap Layoutsima, widgetima i Teams integracijom. Također, redizajniran je i Microsoft Store, koji omogućava i rad prodavnica treće strane unutar svojih “zidova”. Tehnologija poput DirectaX-a 12, DirectStoragea i Auto HDR-a obećaju da će biti od pomoći gamerima.

Međutim, ima i nedostataka. Osim izostanka podrške Android aplikacija na početku, sistemski zahtjevi su prilično visoki. Microsoft će tehnički omogućiti instalaciju Windowsa 11 na hardver koji ga prema svojim specifikacijama ne podržava, ali bi korisnici mogli ostati bez nadogradnji.

Izvor: Klix.ba