4 Marta, 2024

Busovacki.ba

Objektivno i na vrijeme!

Vjerska i kulturna baština Bošnjaka Busovače

Sulejman-begova džamija Busovača

Realizacija unikatnog projekta Vjerska i kulturna baštine Bošnjaka Busovače dostigla je gledanost od čak 75 hiljada pregleda, što je dodatna motivacija i podstrek organizatorima da još više ovakvog sadržaja zabilježe na našim prostorima.

Nakon obavljenih 18 posjeta i intervjua sa našim dedama i nanama, moram vam kazati da sam izuzetno zadovoljan i ponosan na ovaj unikatan projekat. Njihova radost prilikom dolaska i tople riječi kojima nas dočekaju, dovoljan su pokazatelj da ovo što radimo je nešto što smo vjerovatno trebali i ranije, ali bil-hajr. Sada smo krenuli i uz Božiju pomoć namjera nam je da ih što više obiđemo i zabilježimo njihove životne priče.
Možda ponekad neke stvari djeluju isuviše amaterski, nije ni čudo, jer mi i jesmo amateri, nismo profesionalci u ovom poslu, ali imamo čistu namjeru da učinimo nešto za ovu zajednicu i uvjeren sam da ćemo pravu vrijednost ovog projekta uočiti tek za nekoliko godina, jer ćemo imati na jednom mjestu ogromno podataka o našoj zajednici i to iz prve ruke.
Resursi su nam skromni, ali to ne znači da nećemo istrajati u svojoj namjeri da odradimo posao do kraja.
S obrzirom da imamo određeni broj naših deda i nana koji se ustručavaju stati pred kamere, zamolio bih vas da sa njima razgovarate, da im pokažete neki od naših objavljenih intervjua kako bi vidjeli da to nije nista strašno, a svi oni imaju itekako interesantnih životnih priča kojima će obogatiti naše nastojanje da se dobije cjelovitija slika života našeg čovjeka u periodu nakon Drugog svjetskog rata pa do današnjih dana.
Osim toga, slobodni budite davati nam prijedloge za intervjue.
Također, svima koji nam na bilo koji način daju podršku, a takvih je zaista mnogo, zahvaljujemo od srca i poručujem da idemo dalje.
A vi nastavite da nas pratite na našem youtube kanalu (MIZ Busovača) i nemojte da vam bude teško to podijeliti da vide i drugi.

Dr. hfz. Adnan Srebrenica, glavni imam medžlisa Busovača
Nova džamija u Putišu
Stara džamija Bukovci
Džamija Skradno
Džamija Hozanovići

YouTube kanal preko kojeg možete pratit intervju je MIZ Busovača.