21 Maja, 2024

Busovacki.ba

Objektivno i na vrijeme!

Vojna invazija SAD-a na Kanadu (1812.)

Sjedinjene Američke Države izvršile su vojnu invaziju Kanade 12. srpnja 1812. godine. Američka vojska pod zapovjedništvom generala Williama Hulla prebacila se preko američko-kanadske granice i stupila na teritorij Kanade u blizini današnjeg grada Windsora u provinciji Ontario. Američko-kanadska granica na tom mjestu zapravo je bila rijeka Detroit pa je prijelaz granice značio prekrcavanje trupa s jedne na drugu stranu rijeke.

Važno je naglasiti da Kanada u to doba još nije bila nezavisna država, nego kolonijalni posjed Ujedinjene Kraljevine. Isto tako je i područje SAD-a samo tridesetak godina ranije bilo britansko, no u međuvremenu su Amerikanci uspjeli izboriti svoju nezavisnost (Kanađani to u punom smislu riječi nisu ni do danas učinili, jer je britanska kraljica još uvijek ujedno i kraljica Kanade). SAD je imao 12 milijuna stanovnika, a Kanada samo oko 500.000, a neki političari u SAD-u čak su pozivali na aneksiju dijela ili čitave Kanade.13.6M560

Razlog invazije SAD-a na Kanadu bio je rat između Amerikanaca i Ujedinjene Kraljevine. Bio je to tzv. Anglo-američki rat i trajao je od 1812. do 1815. (u anglofonom svijetu poznat je kao War of 1812). U Europi je taj rat relativno malo poznat, jer su u to doba države Starog kontinenta vodile znatno krvavije Napoleonske ratove. Ipak, i Anglo-američki rat bio je dramatičan, a jedna od najpoznatijih scena bilo je britansko osvajanje američkog glavnog grada Washingtona, pri čemu je spaljena i rezidencija američkog predsjednika (kasnije poznata kao Bijela kuća).

Američki general William Hull naišao je na području Kanade na otpor čak i tamošnjih Indijanaca. U međuvremenu je saznao da su Britanci izvršili invaziju na SAD na drugom mjestu, pa se odlučio ipak povući natrag preko granice prema američkom gradu Detroitu. Britanski general Isaac Brock preuzeo je inicijativu, upao u SAD i opkolio generala Hulla u Detroitu. Krivo vjerujući da su Britanci i njihovi indijanski saveznici mnogo moćniji, Hull je ubrzo predao Detroit Britancima bez borbe. Britanci su preuzeli inicijativu i većinu rata držali Amerikance na defanzivi, ali su naposljetku poraženi u tri ključne bitke, kod New Orleansa, Baltimorea i jezera Champlain.TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Rat je završio tako da su obje strane jedna drugoj vratile sav preotet teritorij. Iako su počeli graditi utvrde na granici, napetosti su se uskoro stišale, a SAD i Kanada više nikad nisu zaratile.