24 Septembra, 2023

Busovacki.ba

Objektivno i na vrijeme!

Američki obavještajci imaju tajne podatke iz Kine, otkrit će porijeklo korone?

Koronavirus krenuo se širiti iz Vuhana

Američke obavještajne službe u posjedu su velike količine genetskih podataka koji bi mogli biti ključ misterija o porijeklu koronavirusa, objavio je CNN. Službe sada detaljno pregledavaju te podatke, ali prvo ih moraju dešifrirati.

Taj golemi katalog informacija sadrži genetske podatke dobivene iz uzoraka virusa koje su proučavali u laboratoriju u kineskom Vuhanu (Wuhan), gradu iz kojeg se koronavirus krenuo širiti svijetom, potvrdilo je CNN-u više izvora. Dio američkih dužnosnika vjeruje da je koronavirus krenuo upravo iz tog laboratorija.

Još uvijek je nejasno kako su američki obavještajci došli do tih podataka, ali CNN navodi kako su računala putem kojih se takve baze podataka stvaraju i procesiraju obično spojena na servere bazirane na cloud tehnologiji, što aludira na mogućnost da su možda hakirana.

No, “prevođenje” goleme količine sirovih podataka u korisne informacije, koje je samo dio napora obavještajne zajednice da otkrije porijeklo korone, za sobom povlači cijeli niz izazova. Jedan od njih odnosi se na prikupljanja dovoljno računalne snage kako bi se takav posao obavio. Zbog toga se američki obavještajci oslanjanju na superračunala nacionalnog laboratorija Odjela za energiju, koji objedinjuje 17 elitnih američkih istraživačkih institucija.

Tu je i problem s ljudstvom. Obavještajcima za takav posao ne trebaju samo naučnici koji su dovoljno vješti da mogu interpretirati kompleksne podatke o sekvenciranju genetskog materijala virusa, oni uz to moraju poznavati i mandarinski jezik, obzirom da su podaci na kineskom jeziku i koriste specifičan vokabular.

Izvor: Avaz.ba