21 Jula, 2024

Busovacki.ba

Objektivno i na vrijeme!

Dinardika prva destinacija u BiH koja je ušla u Top 100 priča održivosti

Svake godine takmičenje Top 100 destinacijskih priča o održivosti prikuplja priče i dobre prakse o održivom turizmu sa destinacija širom svijeta, koje se dijele kao inspirativni primjeri drugima, od turističkih radnika do putnika.

Pričajući svoje priče, upravljači destinacija mogu biti priznati i prepoznati za rješenja koja su primijenili kao odgovor na izazove i probleme sa kojima su se suočili. S obzirom da se turistički sektor, posljednjih par godina, suočava sa vrlo izazovnim vremenima bili su potrebni otpornost i dodatni napori ovih destinacija da postanu odgovornije.

Općina Mrkonjić Grad je proteklog ljeta kandidovala destinaciju Dinardika za Top 100 uspiješnih priča održivosti koje, već sedmu godinu, stavljaju u središte pažnje lokalne i regionalne destinacije širom svijeta, koje preduzimaju korake i obećavaju napredak prema održivoj turističkoj industriji.

Naše napore vezane za razvoj održivog turizma i zaštitu prirode je prepoznala i globalna mreža Zelenih destinacija (Green Destination Standard) koja je danas proklamovala našu destinaciju u Top 100 uspiješnih priča održivog turizma na Globalnim danima zelenih destinacija 2021.

Dinardika je prva destinacija u Bosni Hercegovini koja je ušla u Top 100 priča održivosti globalnog certifikacijskog tijela.

Prijave je ocjenjivao Održivi top 100 tim, državni stručnjaci partneri Zelenih destinacija uz koordinaciju Zelenih destinacija. Komitet Top 100 naglašava da izbor na listu 100 najboljih ne znači da je odredište održivo, već da je odredište prethodno odabrano na osnovu minimalnog nivoa usklađenosti sa osnovnim kriterijumima standarda Zelene destinacije i na osnovu procjene priče o dobroj praksi.

Takmičenje se održava pod pokroviteljstvom Top 100 partnerstva, uz poseban doprinos: Green Destinations, QualityCoast, Travelife, ITB Berlin, Asian Ecotourism Netvork, Ecotourism Australia, Global Ecotourism Netvork, Sustainable First i GLP Films.

Priča “Dinardika – Od borbe za zaštitu jedne rijeke do formiranja kritične mase i nove zelene destinacije” i cijela lista 100 najboljih 2021. biće dostupni na internet stranici Green Destination.

Dinardika je nova destinacija površine oko 1.500 km2 koja obuhvata dijelove općina Mrkonjić Grad, Šipovo i Ribnik. Destinacija je nastala kroz projekat “Zelena destinacija u dolini gornjeg toka Sane i Plive” koji realizuje Općina Mrkonjić Grad kroz EU4Bussines projekat. EU4Bussines je projekat Evropske unije, koji s ciljem jačanja ekonomije BiH podstiče razvoj ciljanih sektora.

EU4Bussines je dio Programa lokalne samouprave i ekonomskog razvoja u BiH koji podržava Evropska unija i Vlada SR Njemačke.

Preuzeto: furaj.ba