29 Februara, 2024

Busovacki.ba

Objektivno i na vrijeme!

Entuzijasti iz pet općina iz BiH na Majevici oživjeli planinski turizam

Majevica postaje zanimljiva turistička destinacija (Foto: Via Majevica)

Saradnjom pet općina iz Federacije BiH i Republike Srpske planina Majevica postaje turistička destinacija koju svakako vrijedi posjetiti. Posebno je zanimljiva za ljubitelje nešto ekstremnije vrste sportova, poput brdskog biciklizma i trail trčanja.

Planina Majevica idealna je za odmor, uživanje u bogatoj gastronomskoj ponudi, ruralnom turizmu, ali i rekreaciji, konkretno biciklizmu i trail trčanju, koje je sve popularnije u našoj zemlji. U poslijeratnim godinama njeni potencijali nisu bili dovoljno iskorišteni, međutim to se sada promijenilo.

Naime, razvoj planinskog turizma na Majevici zaživio je zahvaljujući trogodišnjoj saradnji općina iz Tuzlanskog kantona i Republike Srpske, odnosno Teočaku, Sapni, Čeliću, Loparama i Ugljeviku, čiji entuzijasti zanimljivim projektom pokušavaju pokazati da granice ne postoje za sve ljude dobre volje.

Dosadašnje aktivnosti spomenutih pet lokalnih zajednica rezultirale su trasiranjem i uređenjem biciklističke staze duge gotovo 80 kilometara. Staza je uređena i putokazima koji vas direktno vode kroz općine.

“U posljednje dvije godine intenzivno radimo na aktivnostima koje će doprinijeti razvoju turizma u podmajevičkim općinama. Tokom dosadašnjeg rada nismo osjetili nikakav teret zbog entuzijazma koji nas vodi kroz realizaciju ovog projekta. Naš rad prvenstveno je rezultirao organiziranjem dvije biciklističke trke s polaskom iz Rastošnice u Sapni te prolaskom kroz teritorije svih pet općina, što je simboliziralo povezanost i komunikacije među entitetima”, kaže za Klix.ba Fatima Gušić, članica Radne grupe za razvoj iz Sapne.

(Foto: Via Majevica)

Prolazak kružnom biciklističkom stazom, simboličnog naziva “Via Majevica” u ovom trenutku predstavlja idealnu priliku za upoznavanje kulturno-historijskih znamenitosti podmajevičkih krajeva, ali i pitomih pejzaža tog kraja. Zanimljivo je da stazu osim biciklista mogu koristiti trail trkači, ali i svi ostali zaljubljenici u prirodu i kulturno-historijske znamenitosti.

“Dionica na kojoj je obilježena biciklistička staza prihvatljiva je i za sve ostale građane, a obiluje fantastičnim prirodnim predjelima, zatim kulturno-historijskim spomenicima, objektima od sakralnog i vjerskog značaja, a tu je i jezero Sniježnica, koje predstavlja biser ovog dijela Bosne i Hercegovine”, navodi Gušić.

Aktivisti iz spomenutih pet općina svim svojim posjetiteljima nude i brojne druge sadržaje, posebno u ljetnom periodu, kada organiziraju različite kulturno-zabavne i turističke manifestacije.

Tu je svakako i neizostavna smotra šljive, voćnih rakija i meda u Ugljeviku, koja je odlična prilika da domaći proizvođači predstave svoje proizvode, a popularno je i “Sapanjsko ljeto”.

Uskoro će biti objavljen i promotivni film “Majevica – druga priča”, koji će pokazati sve prirodne i druge resurse kojima obiluju mjesta koja gravitiraju ovoj planini. Intencija je da se u narednim godinama pored biciklijade realizira i još nekoliko sportsko-rekreativnih aktivnosti.

Preuzeto: Klix.ba