13 Jula, 2024

Busovacki.ba

Objektivno i na vrijeme!

Gotovo 80 posto prodanih automobila u Norveškoj su električni

Norveška je postala globalni lider u prelasku na električna vozila, a na putu je i da postane prva u svijetu koja će prekinuti prodaju benzinskih i dizel motora do 2025. godine.

Potražnja za “Teslinim” modelima srednje veličine podignula je udio električnih automobila u Norveškoj na gotovo 80 posto ukupne prodaje vozila prošlog mjeseca, prema podacima Norveške federacije za ceste na koju se poziva Reuters.

Norveška je postala globalni lider u prelasku na električna vozila, a na putu je i da postane prva u svijetu koja će prekinuti prodaju benzinskih i dizelskih motora do 2025. godine.

Električna vozila na baterije imala su prošlog mjeseca udio od 77,5 posto u ukupnoj prodaji novih automobila u Norveškoj što je značajan porast u odnosu na 61,5 posto godinu dana ranije, prenosi Tanjug.

Nulta stopa poreza

“Teslin” Model Y, kompaktni SUV, bio je najprodavanije vozilo sa tržišnim udjelom od 19,8 posto, a prati ga Model 3 s 12,3 posto, dok je na trećem mjestu Škodin Enyaq s daleko manjim učešćem od 4,4 posto.

Norveška, inače zemlja proizvođač nafte, uspjela je izuzimanjem elektičnih vozila od poreza na dodanu vrijednost koji važi za automobile na fosilna goriva, postati lider u smanjenju upotrebe motora sa sagorijevanjem, a 2020. godine su električna vozila prvi put stekla vodeću poziciju u ukupnoj prodaji automobila.

Međutim, norveška politika nultog oporezivanja električnih vozila mogla bi se promijeniti ako pobjednička stranka lijevog centra na prošlomjesečnim nacionalnim izborima nastavi s planovima o oporezivanju najskupljih modela, navodi britanska agencija.

Preuzeto: balkans.aljazeera.net