1 Decembra, 2023

Busovacki.ba

Objektivno i na vrijeme!

Hyundai ne odustaje od motora s unutrašnjim sagorijevanjem

I južnokorejska automobilska kompanija Hyundai priključila se sve većem broju kompanija u kojima argumentovano tvrde da je prerano za potpuno odustajanje od motora s unutrašnjim sagorijevanjem koje bi, kako sada stvari stoje, trebali zamijeniti elektromotori.

U Hyundaiju čiji se automobili prodaju na globalnom nivou slažu se da kupcima treba osigurati obje opcije, ali i insistiraju da bi skoro odustajanje od motora s unutrašnjim sagorijevanjem bilo kontraproduktivno, jer je u mnogim dijelovima svijeta infrastruktura koja je potrebna za korištenje električnih automobila daleko od optimalnog.

Usput su napomenuli da se ne smije previdjeti i činjenica da su električni automobili i dalje mnogo skuplji od automobila koje pokreću konvencionalni motori, što ih čini nedostupnim za mnoge.

Slično misle i u čelništvu BMW-a čiji je prvi čovjek nedavno (hrabro i iskreno) izjavio da najavljeno uvođenje zabrane proizvodnje motora s unutrašnjim sagorijevanjem do kraja decenije, koje ponajviše zastupaju delegati u Evropskoj komisiji, neće pomoći ni globalnoj klimi ni bilo kome drugom.

Zajedno s nekolicinom drugih kompanija i Hyundai već priprema motore s unutrašnjim sagorijevanjem koji će ispunjavati naredni, još oštriji, nivo evropskih normi o emisiji štetnih gasova (Euro 7), a paralelno s tim kupcima će nuditi električne i hibridne pogonske opcije.

Izvor: Hayat.ba