21 Maja, 2024

Busovacki.ba

Objektivno i na vrijeme!

Pronašao gljivu tešku 2 kilograma

Ne kaže se uzalud da ništa ne rađa kao pečurka poslije kiše, a da je upravo tako pokazuje i primjer koji stiže sa Kopaonika (Srbija), gdje je grupa ispitivača rude sasvim slučajno pronašla ogromnu gljivu puharu tešku preko dva kilograma.


Pronašao sam puharu koja je već na prvi pogled izgledala veliko ali nisam očekivao da ima više od jednog kolograma. Međutim, kad sam je izmjerio pokazalo je dva kilograma i 50 grama. Meni i mojim kolegama bila je odlična večera, isjekli smo je na šnite i ispržili, jako je ukusna. Jedna je bila dovoljna za nas petoricu – kaže za RINU, Marko Jevđenijević.

Inače, prema riječima stručnjaka, ovu gljivu opisuju kao tzv. veliku puharu loptastog oblika koja se uglavnom sreće tokom ljeta i s jeseni. Najčešće se može pronaći na otvorenim i poluotvorenim mjestima poput bašta, na livadama, poljima, u okolini seoskih puteva i drugdje gdje je zemljište izdašno hranljivim materijama.

Tako veliki primjerci mogu biti vezani samo za puharu, koja ukoliko su vremenski uslovi odgovarajući može dosta da poraste, čak i da ima obim veći preko metar. Nisu otrovne, ali ne mogu se svrstati ni u jestive vrste. Jestiva je samo dok je bijela i mlada, a kasnije kad se samelje njihov prah se može koristi u medicini – kaže profesor Duško Brković.

Izvor: Hayat.ba