24 Septembra, 2023

Busovacki.ba

Objektivno i na vrijeme!

Sajam Ekobis: Elektromobilnost u BiH nije budućnost, već sadašnjica

Aktivnosti i zalaganja Udruženja za elektromobilnost i Udruženja ovlaštenih zastupnika i trgovaca automobilima FBIH koja djeluju pri Privrednoj/Gospodarskoj komori FBIH, prepoznate su od strane organizatora sajma Ekobis 2021. Privredne komore USK, te je elektromobilnost bila centralna tema ovogodišnjeg sajma ekologije, održanog u Bihaću od 09.09. do 12.09.2021.

U okviru konferencijskog dijela prisutnim se približio pojam elektromobilnosti i trendovi u svijetu, ali i izazovi i prilike na putu razvoja elektromobilnosti u Bosni i Hercegovini. Tokom izlaganja istaknuto je da elektromobilnost u BiH nije nadolazeći trend i bliska budućnosti, već sadašnjica, ali da na putu razvoja elektromobilnosti u BiH ključni izazovi su nedostatak poticaja kao i zakonska regulativa koja ne raspoznaje pojam elektromobilnosti, i dodatno je usložnjava, naročito kad je razvoj infrastrukture u pitanju, jer je potrebno ishodovanje građevinske dozvole koja vremenski i administrativnim procedurama usporava proces.

Osim konferencijskog dijela, organizirana je i panel diskusija, te nagradna igra za prisutne u cilju promocije elektromobilnosti i razvijanja svijesti u zaštiti okoliša. Panelisti su istakli da nažalost BiH i Kosovo su jedine zemlje u regionu koje nemaju nikakvih poticaja za kupovinu električnih vozila.

Posebnu pažnju posjetilaca sajma privukla je izložba električnih vozila, koje su imali priliku uživo vidjeti i doživjeti.

U zaključku panel diskusije istaknuto je da doprinos električnih vozila osim u pogledu zaštite okoliša i ljudskog zdravlja nultom emisijom CO2, je od značaja za BiH, jer doprinose kompletnom prosperitetu društvene zajednice, obzirom da je struja prirodni resurs BiH, čija povećana potrošnja za posljedicu ima i niz drugih posljedičnih ekonomskih benefita.

Preuzeto: Klix.ba