24 Septembra, 2023

Busovacki.ba

Objektivno i na vrijeme!

Istraživanje pokazalo da djeca koja jedu više voća i povrća pokazuju bolji mentalni razvoj

Novo istraživanje provedeno u Velikoj Britaniji pokazuje da prehrana bogata svježim voćem i povrćem također može biti dobra za mentalni razvoj posebno za djecu u tinejdžerskom dobu.

Istraživanje objavljeno u BMJ Nutrition, Prevention & Health pokazuje da je veći unos voća i povrća značajno povezan s boljim mentalnim zdravljem kod srednjoškolaca. Nadalje, istraživanje pokazuje da su hranjiv doručak i ručak povezani s emocionalnim blagostanjem, bez obzira na godine.

Kako bi istražili da li izbori u ishrani mogu biti povezani s mentalnim zdravljem, istraživači su koristili ankete iz više od 50 škola u Velikoj Britaniji. Ukupno, skoro 11.000 učenika je popunilo anketu (sa 8.823 validna istraživanja) i dokazi su pokazali da je prosječan rezultat mentalnog zdravlja iznosio 46,6 od 70 za srednjoškolce i 46 od 60 za osnovce.

Od toga, samo 25 posto srednjoškolaca i 28,5 posto učenika osnovnih škola izjavilo je da jede preporučenih pet porcija voća i povrća dnevno. Deset posto, odnosno devet posto, nije jelo voće i povrće. Oko 21 posto srednjoškolaca i 12 posto učenika osnovnih škola jelo je samo neenergetski napitak ili ništa za doručak, dok 11 posto nije jelo ni ručak.

Istraživanje je pokazalo da što su učenici više porcija voća i povrća dnevno jeli to su imali bolji rezultat na skali mentalnog zdravlja.

“Na fundamentalnom nivou, potrebna je adekvatna ishrana da se obezbijede gradivni elementi za razvoj i funkciju tijela i kod djece i kod odraslih, uključujući rast i replikaciju ćelija, sintezu DNK, neurotransmitera i metabolizam hormona, a posebno je kritična za djecu, optimalna ishrana je važna za razvoj mozga”, napisali su autori studije.

Također, autori priznaju da je njihovo istraživanje imalo ograničenja, uključujući i činjenicu da odgovori ankete mogu biti netačni.

Voće i povrće donose snažne fizičke prednosti. Veza između fizičkog i mentalnog zdravlja je odavno poznata, uključujući vezu između zdrave prehrane i raspoloženja kod odraslih. Proširenje koncepta na djecu izgleda sasvim prirodno, smatraju stručnjaci.

Autori istraživanja su napisali da se nadaju da će njihovo istraživanje ohrabriti zvaničnike da donesu politike koje bi pomogle djeci da dobiju veći pristup hranjivoj i svježoj hrani kako u školskim ustanovama tako i van njih.

Preuzeto: klix.ba (25/10/2021)