21 Maja, 2024

Busovacki.ba

Objektivno i na vrijeme!

Kako liječiti opečenu kožu od sunca?

Nanošenje kreme za tijelo može pomoći u vlaženju kože

Nanošenje kreme za tijelo može pomoći u vlaženju kože.

Postoji mnogo načina za prirodno liječenje opečene kože od sunca, kao što je nanošenje paste od sirovog krompira ili malo meda na lice. Ali neke naizgled nevine radnje mogu vam opekotine još više pogoršati. Ispostavilo se da bi čak i hrana koju jedete ili odjeća koju nosite mogli pomoći da vam opekline zarastu ili da još više bole.https://imasdk.googleapis.com/js/core/bridge3.472.0_en.html#goog_840243414Volume 0% 

Čista aloe vera

Korištenje aloe vere s aditivima – Iako aloja može da ublaži crvenilo, treba obratiti pažnju na vrstu aloe gela koji nanosite na kožu. Neki vještački sastojci, poput benzokaina ili lidokaina, mogu pogoršati iritaciju i dovesti do toga da vas koža još više svrbi. Dermatolozi preporučuju upotrebu čistih aloe hidratantnih krema za liječenje kože oštećene suncem.

Nošenje uske odjeće – Nema sumnje da vam pripijena odjeća može izgledati sjajno, ali definitivno nije najbolji modni izbor ako patite od opekotina od sunca. Nošenje uske odjeće preko opečene kože neće dozvoliti da sama diše i zaraste. Umjesto da kliznete u uske farmerke, odlučite se za slobodniju odjeću od prozračnih tkanina.

  • Opekotine od sunca često uzrokuju glavoboljeFOTO: ILUSTRACIJA

Ispijanje kafe – Opekotine od sunca često uzrokuju glavobolje i iako će vam šolja kafe izgledati kao da će je odnijeti, zapravo će vam biti gore. Predugo zadržavanje na suncu dovodi do dehidracije, a pijenje puno vode presudno je za nadoknađivanje izgubljene tjelesne tečnosti. Pošto je kofein diuretik, tjera vas da češće idete u kupatilo i uzrokuje da vaše tijelo gubi još više tečnosti i osnovnih minerala.

Koža mora disati

Možda će biti primamljivo da šminkanjem prikrijete oljuštene opekotine od sunca, ali baš kao uska odjeća, neće dozvoliti vašoj koži da diše. Ako obavezno morate da se šminkate, izbjegavajte teške proizvode i nanesite meke četke. Specijalisti za njegu kože, također, preporučuju rad s vlažnim sunđerima, jer su nježniji na koži.

Izbjegavajte piling

Opečena koža nije ugodna oku i sasvim je prirodno da želite piling. Ali to, zapravo, može oštetiti kožu još više, jer su proizvodi za piling obično agresivni na koži. Umjesto toga, dozvolite da se opekotine prirodno zaraste, što obično traje do 7 dana.

Nanošenje kreme za tijelo može pomoći u vlaženju kože oštećene suncem, ali uvjerite se da proizvod koji koristite nije na bazi alkohola. Alkohol pomaže proizvodima da dođu do kože i prodru dublje, ali, također, može ukloniti prirodna ulja koja su vam potrebna da bi ostala hidrirana.

Iako su limunska pića bogata antioksidantima, ona, također, mogu učiniti vašu kožu osjetljivijom na svjetlost. Nećete morati potpuno odustati od pijenja soka od narandže, samo obavezno nanesite više krema za sunčanje i držite se dalje od direktne sunčeve svjetlosti.

Izvor: Avaz.ba