1 Decembra, 2023

Busovacki.ba

Objektivno i na vrijeme!

Sezona je mandarina – koliko ih dnevno trebamo pojesti?

Budući da je bogata dijetetskim vlaknima i pozitivno djeluje na probavu, pomoći će i u zadržavanju dobre linije. Poznate kao naš prirodni dodatak vitamina C, mandarine su neizostavno voće tokom jeseni. One osvježavaju i doprinose zdravlju organizma, ali koliko mandarina dnevno je dovoljno?

Zdrava razina vitamina C u tijelu igra vitalnu ulogu u tome kako tijelo proizvodi kolagen, zbog kojeg naša koža ima mladenački izgled. Također se pokazalo da vitamin C može spriječiti i liječiti oštećenja kože izazvana izlaganjem suncu, piše B92.

Još jedna prednost visokog sadržaja vitamina C u mandarinama je podrška zdravlju očiju jer odlaže pojavu katarakte i degeneracije makule. Postoje dokazi da vitamin C i drugi nutritivni antioksidansi pomažu da oči duže budu zdrave.

Mandarine imaju umjerenu količinu vitamina A. Oko 100 grama mandarina osigurava približno četrnaest posto dnevnog unosa ovog vitamina.

Stručnjaci preporučuju pet porcija voća dnevno; mandarine su odličan način da se postigne ovaj cilj – jedna mandarina je otprilike jednaka jednoj porciji voća. Dakle, pet mandarina dnevno zadovoljava naše nutritivne potrebe.

Kao i u svemu, pa i u konzumiranju mandarina ne treba pretjerivati, zbog količine šećera, ali i limunske kiseline i vitamina C koji uzrokuju i češće odlaske u toalet.

Mandarina pomaže u borbi s lošim holesterolom. Budući da je bogata dijetetskim vlaknima i pozitivno djeluje na probavu, pomoći će i u zadržavanju dobre linije.

Izvor: Face.ba