13 Jula, 2024

Busovacki.ba

Objektivno i na vrijeme!

WHO: Rak ne bira među bogatima i siromašnima, ali opasnost varira ovisno gdje pacijent živi

WHO: Rak ne bira među bogatima i siromašnima, ali opasnost varira ovisno gdje pacijent živi

Procjenjuje se da je u 2022. bilo 20 miliona slučajeva raka i 9,7 miliona umrlih od raka, objavila je agencija za istraživanje raka Svjetske zdravstvene organizacije, a taj sve veći teret prikriva “izrazitu nejednakost” među bogatim i siromašnim zemljama.

Od raka tijekom života približno oboli svaka peta osoba, a od te bolesti umire svaki deveti muškarac i svaka petnaesta žena, navodi se u saopćenju Međunarodne agencije za istraživanje raka (IARC) objavljenom u četvrtak, uoči Međunarodnog dana borbe protiv raka koji se obilježava 4. februara.

Ali opasnost od raka varira ovisno o tome gdje pacijent živi, ​​navodi IARC u svojem polugodišnjem izvješću temeljenom na podacima iz 185 zemalja i 36 vrsta raka.

Primjerice, u najrazvijenijim zemljama svaka dvanaesta žena tokom života oboli od raka dojke, ali samo jedna od 71 žene umre od njega.

U zemljama koje su niže po indeksu ljudskog razvoja, jedna od 27 žena dobije rak dojke – djelomice zato što je stanovništvo obično mlađe, ali i kao rezultat manje izloženosti čimbenicima rizika poput prekomjerne težine – ali jedna od 48 žena umre od toga.

Žene u tim zemljama imaju manju vjerovatnost da će im se dijagnosticirati… i mnogo veći rizik od smrti od bolesti zbog kasne dijagnoze i neadekvatnog pristupa kvalitetnom liječenju, rekla je Isabelle Soerjomataram, zamjenica voditelja IARC-ova ogranka za nadzor raka.

Različite vrste raka i promjena načina života

IARC je također rekao da različite vrste raka sada sve više utječu na stanovništvo kako se mijenja način života. Na primjer, rak debelog crijeva sada je treći najčešći rak i drugi po broju smrtnih slučajeva. Kolorektalni rak je posebno povezan s godinama, kao i čimbenicima načina života poput pretilosti, kao i pušenja i upotrebe alkohola.

Međutim, rak pluća također se ponovno pojavio kao najčešći rak i vodeći uzrok smrti, s 2,5 miliona novih slučajeva i 1,8 miliona smrtnih slučajeva godišnje. IARC je rekao da je to vjerovatno povezano s upornom upotrebom duhana u Aziji.

Premda su ograničenja povezana s pandemijom covida utjecala na dijagnozu i liječenje raka, dosadašnji podaci – uglavnom samo iz zemalja s visokim dohotkom – pokazuju minimalan utjecaj na preživljavanje, dodala je agencija na konferenciji za novinare.

IARC je rekao da će do 2050. broj slučajeva vjerovatno porasti 77 posto, na 35 miliona, kako stanovništvo raste i stari. No učinak će biti neujednačen: u siromašnijim zemljama broj slučajeva porast će za 142 posto, rekla je agencija, a stope smrtnosti će se udvostručiti.

Preuzeto: N1 BiH