21 Jula, 2024

Busovacki.ba

Objektivno i na vrijeme!

Izložba “Gdje je?” posvećena osobama koje su nestale u ratu

U sklopu obilježavanja Međunarodnog dana nestalih, Međunarodni komitet Crvenog krsta (MKCK) u BiH će u periodu od 25. do 29. augusta javnosti predstaviti izložbu “Gdje je?”. Otvorena je sinoć u kino dvorani unutar sjedišta Crvenog krsta u Sarajevu.

Više od 25 godina nakon završetka rata u BiH, porodice 7.603 osobe koje se još uvijek vode kao nestale ne znaju šta se dogodilo njihovim najmilijima. Izložbom “Gdje je?” MKCK nastoji izgraditi svojevrstan spomenik posvećen svim osobama nestalim tokom sukoba u Bosni i Hercegovini, jer trenutno jedan takav memorijal ne postoji.

Adis Hukanović, kreator koncepta izložbe kaže da instalacija progovara o nekoliko tema koje su jako bitne za proces traženja nestalih osoba u BiH.

“Prije svega ona ukazuje na sporost procesa traženja nestalih osoba u BiH, suočavajući javnost s imenima i prezimenima nestalih osoba koji su verifikovani u bazi nestalih Instituta za nestale osobe BiH. Instalacija također poziva relevantne aktere, uključujući istraživače, novinare,umjetnike i aktiviste da se uključe u proces izgradnje dostojanstvenog sjećanja na nestale osobe tako što će prikupljati i prezentovati životne priče nestalih osoba i na taj način inicirati jedan humaniji odnos prema sjećanju na nestale.”

Elmir Camić, šef delegacije MKCK u Sarajevu, kaže da MKCK već godinama Međunarodni dan nestalih kroz razne načine obilježava kampanjom “Gdje je?”, naziv koji predstavlja pitanje koje porodice nestalih prati svaki dan.

“Mi smo od samog početka uključeni u proces traženja nestalih i pružamo podršku njihovim porodicama. Ovom kampanjom nastojimo skrenuti pažnju javnosti na specifične potrebe porodica nestalih osoba, koje već preko 26 godina žive u neizvjenosti. Podržavajući rad preko 30 udruženja porodica nestalih u BiH, nastojimo ojačati njihov položaj i osigurati ispunjenje njihovih prava, uključujući i ono najvažnije: da napokon saznaju šta se dogodilo s njihovim najmilijim i gdje se oni nalaze.”

Institut za nestale osobe i MKCK aktivno sarađuju na procesu traženja nestalih osoba. Trenutno se u evidenciji Instituta nalazi više od 7.600 osoba, čija sudbina još uvijek nije poznata.

“Ova izložba jeste početak obilježavanja Međunarodnog dana nestalih u BiH i ona najbolje oslikava i govori o svekolikom stradanju, patnjama i tragediji koja nam se desila na ovim prostorima tokom ratnih sukoba i razaranja devedesetih godina. Sama činjenica da još uvijek tragamo za više od 7.600 aktivno nestalih lica to potvrđuje. Iako smo do sada identifikovali preko 70% ili dvije trećine slučajeva nestalih lica u BiH, što klasičnom, što DNK metodom i što bi se statistički gledano može smatrati uspjehom, to ne smije biti alibi niti opravdanje kada je proces traženja preostalog broja nestalih u pitanju”, kazao je Nikola Perišić, predsjedavajući Instituta za nestale osobe BiH.

Najveću prepreku u procesu traženja nestalih osoba predstavlja nedostatak relevantnih informacija o potencijalnim lokacijama grobnica. U Savjetodavnom odbora Instituta za nestale, koji predstavlja porodice nestalih i njihova udruženja, smatraju da je potrebno i aktivnije učešće nadležnih institucija kako bi se ubrzao proces traženja.

“Savjetodavni odbor traži od svih nivoa vlasti da se maksimalno uključe u proces traženja, kako bi se otkrila sudbina naših najmilijih i da se Institutu osiguraju sva moguća materijalna i financijska sredstva u procesu traženja”, kazao je Željko Stanić, predsjedavajući Savjetodavnog odbora.

Svi zainteresovani mogu pogledati izložbu “Gdje je?” do 29. augusta u prostorijama Društva Crvenog krsta BiH u Sarajevu. Tokom Međunarodnog dana nestalih, koji se širom svijeta obilježava 30. augusta, izložba će biti postavljena na Španskom trgu u Mostaru, u sklopu obilježavanja koje organizuje Savjetodavni odbor Instituta za nestale osobe BiH.

Izvor: Klix.ba