Mnogi od nas ponekad zaboravljaju kako su najjednostavniji odgovori zapravo i najbolji.
Za bolje zdravlje samo trebate posegnuti za jednom jabukom.
Može se jesti sirova, a može se i skuhati, preraditi u sokove, marmelade, želee, a poznat je i vrlo cijenjen jabučni ocat.
Ne zaboravimo i na pripremu ukusnih kolača.
Jabuka je bogata hranjivim sastojcima, a gotovo svi potrebni nutrijenti prisutni su barem u minimalnim količinama.
“Jedna jabuka na dan – tjera doktora iz kuće van!”
Često se može naći u dijetama za mršavljanje jer sadrži više od 10 posto dnevne količine dijetalnih vlakana koju preporučuju nutricionisti.
No kako se ne bi vrtjeli samo oko mršavljenja i dijeta, donosimo vam 10 razloga zašto jesti jabuku i zašto je opravdano možemo zvati najzdravijim voćem na svijetu.
1. Vlakna iz jabuke smanjuju rizik od Parkinsonove bolesti
Ljudi koji jedu hranu bogatu vlaknima dobivaju određenu količinu zaštite od Parkinsonove bolesti.
Ovu bolest karakterizira poremećaj središnjeg živčanog sustava, a jabuka sadrži flavonoide – fitokemikalije koje imaju antioksidansni učinak na živčani sustav.
2. Jabuka smanjuje rizik od tumora
Iako je mnogi gule, u kori jabuke nalaze se zdrave tvari
Zbog bogate količine već prije spomenutih flavonoida, jabuka smanjuje rizik od raka prostate i pluća.
U kori jabuke nalaze se pregršt slojeva nazvanih triterpenoid. Oni mogu spriječiti ili ubiti stanice raka, a to se posebno odnosi na jetru, debelo crijevo i rak dojke.
3. S jabukom protiv prehlade
Jabuka je bogata vitaminom C koji je potreban za obnovu imunološkog sustava.
U prosječnoj jabuci ima oko osam miligrama vitamina C što je 14 posto od dnevne potrebe.
Nedostatkom vitamina C sporije se oporavljamo od virusnih infekcija, skloniji smo nastajanju modrica i krvarenju desni.
4. Jabuka liječi proljev i zatvor
Bilo da ne možete na toalet ili se ne možete zaustaviti, vlakna koja se nalaze u jabuci mogu pomoći.
U slučaju zatvora upijaju vodu iz crijeva kako bi bolje proradila, a u slučaju proljeva upijaju višak vode iz stolice.
5. Sok od jabuke može poboljšati pamćenje
Sokom od jabuke možete poboljšati pamćenje
Sok od jabuke može smanjiti rizik od Alzheimerove bolesti i unaprijediti intelektualne funkcije.
U jabuci se nalazi velika količina željeza koja smanjuje koncentraciju toksičnih materija u moždanim ćelijama i usporava učinke starenja na rad mozga.
Isto tako potiče proizvodnju acetilkolina koji jača komunikaciju između živčanih stanica i zahvaljajući tome pomaže u pamćenju.
6. S jabukom smanjujete rizik od dijabetesa
Žene koje jedu najmanje jednu jabuku dnevno imaju 28 posto manje izgleda da razviju dijabetes tipa 2.
Jabuke su bogate vlaknima i antioksidansom antocijaninom koji otaplja šećer u krvi.
Inače je antocijanin zaslužan za boje u voću i povrću – crvenu, plavu i ljubičastu.
7. Jabuka smanjuje razinu kolesterola
Topiva vlakna u jabuci vežu se s mastima u crijevima, a pektin sprečava apsorpciju masti.
Tako smanjujete razinu kolesterola u krvi.
Nakupljeni kolesterol može suziti arteriju i smanjiti dotok krvi u srce što dovodi do bolesti koronarnih (srčanih) arterija.
Znači, s jabukom možete i ojačati srce.
8. Jabuka čisti zube i uništava štetne bakterije
Jabuka ubija više bakterija nego pasta za zube
Jabuka neće zamijeniti četkicu i pastu za zube, no konzumacija jabuke će zube svakako ojačati.
Polaganim žvakanjem jabuke čiste se zubi i uništavaju štetne bakterije u usnoj šupljini.
Jabuka sadrži fosfor, kalcij i fluor koji pomažu pri sprečavaju razvoj karijesa.
Vjerovali ili ne, pranjem zubiju uništavamo 60 posto bakterija u ustima, a jedenjem jabuke čak 90 posto.
9. Jabuka ublažava probleme s disanjem
Kora jabuke sadrži kvercetin – vrlo jaku antioksidansnu tvar, koja pozitivno djeluje na ljudski organizam.
Istraživanja su pokazala da djeluje protuupalno, antialergijski i antivirisno.
Smanjuje razvoj dijabetesa, zgrušavanje krvi i stvaranje mokraćne kiseline. Kvercetin utječe i na dišni sustav.
S konzumacijom pet ili više jabuka tjedno unaprijeđujete rad pluća.
Što još reći o jabukama? Ukusne su, ima ih u raznim bojama i okusima.
Ako niste raspoloženi za slatko, uzmite kiselu jabuku – i obratno.
Jabuke su voće koje bi trebali uvijek imati kod kuće. Ima ih različitih sorta – čak 10 000.
Mogu biti kisele, slatke, tvrde, mekane, sočne… Ma ne možemo sve ni nabrojati. Njihovoj raznovrsnosti nema kraja.
Naravno, nemojte zaboraviti na pripremu ukusnih kolača.
Cimet i jabuka su savršeni spoj za ove hladnije dane.
Izvor: eljekarna24.hr
VIŠE OBJAVA
Pčelar podijelio trik koji pomaže kod uboda pčele, ose ili stršljena
Ovo je 10 razloga zašto bi trudnice trebale jesti smokve
Izračunajte bez greške: Evo koja je idealna težina u odnosu na visinu i godine