14 Jula, 2024

Busovacki.ba

Objektivno i na vrijeme!

STANJE NA CESTI U BIH

OPŠTE INFORMACIJE

Stanje na cestama 07.10.2021. u 17.25 sati

Učestali su odroni kamenja na kolovoz na brojnim dionicama, a posebno izdvajamo putni pravac Jablanica-Blidinje-Posušje. Dodatno, na ovom području poteškoće pričinjava i smanjena vidljivost, zbog magle.

Odroni su učestali i na putnim pravcima: Jablanica-Mostar, Sarajevo-Foča, Jajce-Banja Luka, Bugojno-Novi Travnik, Rogatica-Višegrad i Turbe-Karanovac. Magle ima i na ostalim dionicama u višim planinskim predjelima. U većem dijelu zemlje danas se vozi po mokrom i mjestimično klizavom kolovozu, a zbog vožnje neprilagođene trenutnim uslovima na putu povećan je broj saobraćajnih nezgoda. Apelujemo na vozače da na svim putnim pravcima voze maksimalno oprezno i da drže odstojanje između vozila.

Na autoputu A-1 zbog radova na dionici Sarajevo sjever-Podlugovi, saobraća se dvosmjerno, suprotnom trakom od zone radova.

U tunelu Crnaja (Konjic-Jablanica) saobraća se naizmjenično-jednom trakom, uz regulaciju semaforima. U noćnim satima (od 23 do 04:30 sati) saobraćaj se obustavlja.

Zbog brojnih odrona i opasnosti od klizišta na magistralnom putu Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje putnička vozila saobraćaju otežano, dok je za teretna vozila obustavljen saobraćaj.

Na putu Tuzla-Kalesija (zbog radova u tunelu Čaklovići), saobraćaj se obustavlja od 22 do 06 sati i preusmjerava na alternativni pravac preko Dubrava. Tokom dana, putnička vozila iz smjera Tuzle saobraćaju kroz tunel, a iz smjera Kalesije obilaznicom oko tunela. Teretna vozila se i tokom dana usmjeravaju na put preko Dubrava.

Usporeno, zbog radova, saobraća se na putevima: Donji Vakuf-Jajce (Skela), Žepče-Topčić Polje (Donja Golubinja), Grude-Ljubuški (na izlazu iz Gruda), kao i Stolac-Hutovo (u mjestu Cerovica).

Na graničnom prelazu Bosanska Gradiška pojačana je frekvencija vozila na izlazu iz Bosne i Hercegovine. Na ostalim graničnim prelazima zadržavanja su kratkotrajna.

Preuzeto: bihamk.ba (07/10/2021)