21 Aprila, 2024

Busovacki.ba

Objektivno i na vrijeme!

Većina žena u BiH radi drugu smjenu kod kuće

Uve na poslu - čak 93 odsto žena u BiH, po istraživanju Agencije za ravnopravnost spolova, u potpunosti vodi kućne poslove. Na fotografiji, prizor Sarajeva u pandemiji iz aprila 2020.
Uvijek na poslu – čak 93 odsto žena u BiH, po istraživanju Agencije za ravnopravnost spolova, u potpunosti vodi kućne poslove. Na fotografiji, prizor Sarajeva u pandemiji iz aprila 2020.

Sedamdesetogodišnja Sarajka nakon što se razvela, poslije skoro 25 godina braka, završila je na ulici. U preživljavanju su joj pomogle komšije i prijatelji, budući da nikada nije formalno radila i nije stekla pravo na penziju. Na sudu je morala da traži imovinu koja joj prema Porodičnom zakonu Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) pripada.

Advokat Enver Baždar za Radio Slobodna Evropa (RSE) kaže kako ovakvi primjeri nisu rijetkost.

“U konkretnom slučaju ta osoba, nakon razvoda braka je zatražila da se utvrdi da njoj po osnovu zajedničkog rada, za vrijeme trajanja bračne stečevine, pripadaju određena prava u pogledu porodične kuće koju je ona zajedno sa svojim mužem gradila i radila preko 20 godina života”, objašnjava on.

Prvostepenom presudom je utvrđeno da ženi koja je godinama ulagala i stvarala sa svojim mužem i djecom ne pripada nikakvo pravo, a nakon žalbe, sud je utvrdio određeni iznos prava koja joj pripadaju, no, na takvu se odluku žalila druga strana i predmet je još aktivan.