26 Februara, 2024

Busovacki.ba

Objektivno i na vrijeme!

Šverceri godišnje zarade 400 miliona KM: Ni jak udarac inspekcija nije ugrozio crno tržište cigareta

asd

Iako su institucije zadužene za kontrolu sprovođenja zakona ove godine u odnosu na prošlu ostvarile višestruko veće zapljene cigareta i duhana, a što je donekle zaustavilo pad legalnog tržišta, procjenjuje se da smo i dalje evropski lideri kada je u pitanju crno tržište ovim proizvodima.

U institucijama poput Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i Granične policije (GP) BiH potvrđeno je da su 2021. na ovom polju ostvarili mnogo bolje rezultate nego 2020.

Recimo, iz SIPA su nam kazali da su u toku 2020. otkrili i privremeno oduzeli 28.174 kutije cigareta bez akciznih markica, 32.400 ručno punjenih cigareta, 727 kg rezanog duhana i 420 kg duvana u listu.

REZULTATI: Od januara do jula ove godine, SIPA je otkrila i privremeno oduzela 548.850 kutija cigareta bez akciznih markica, 133.284 ručno punjene cigarete i 717 kg rezanog duhana.

SIPA ima izuzetno dobru saradnju sa svim policijskim organima u BiH, UIO BiH i drugim nadležnim organima, jer samo na taj način možemo odgovoriti svim bezbjednosnim izazovima, a između ostalog i borbi protiv pojedinaca i organizovanih grupa koje se bave krijumčarenjem akcizne robe. Prema raspoloživim saznanjima, intenziviranje tih aktivnosti u posljednje vrijeme je imalo uticaja na poboljšanje stanja u ovoj oblasti – naveli su iz SIPA.
GP BiH je u sedam mjeseci 2020. godine ukupno zaplijenila i privremeno oduzela 73.685 kutija cigareta bez akcizne markice ukupne procijenjene vrijednosti oko 350.000 KM i 360 kg rezanog duhana ukupne vrijednosti 10.827 KM.

U sedam mjeseci 2021. godine, GP BiH ukupno je zaplijenila i privremeno oduzela 129.180 kutija cigareta bez trošarinske markice ukupne procijenjene vrijednosti 657.910 KM i 215 kg rezanog duhana ukupne vrijednosti 42.530 KM – kaže za “Nezavisne novine” Franka Vican, portparol GP BiH.

MILIONI: UIO BiH je u sedam mjeseci ove godine oduzela duhana i cigareta namijenjenih crnom tržištu BiH u vrijednosti od  4.431.938 KM.

Evidentno je da su rezultati ostvareni u sedam mjeseci 2021. godine daleko veći u odnosu na cijelu 2020. godinu (2.477.696 KM), kao i na prethodne godine, što je rezultat intenziviranja aktivnosti na suzbijanju nelegalnog prometovanja ove robe – rekli su iz UIO BiH.
Tvrde da su pojačane aktivnosti službenika UIO i broj izvedenih akcija svakako doprinijeli smanjenju prodaje duhana i cigareta na crnom tržištu u BiH.

Najveća količina cigareta koje se pokušavaju prokrijumčariti i prodavati na crnom tržištu u BiH dolazi iz susjedne Crne Gore. Tome u prilog govore i činjenice da je najveća količina ove oduzete akcizne robe zaustavljena upravo u pokušaju ulaska iz Crne Gore u BiH – naglašavaju iz UIO BiH.
Dakle, Crnu Goru i ostale zemlje regije ne treba posmatrati pojedinačno jer su po pitanju crnog tržišta cigareta i te kako povezane. Treba napomenuti da je Crna Gora recentno krenula u obračun sa crnim tržištem. U julu ove godine Vlada Crne Gore najavila je kraj šverca cigareta preko Luke Bar.

Dritan Abazović, potpredsjednik Vlade Crne Gore, objavio je da je Vlada usvojila odluku o zabrani skladištenja duhanskih proizvoda u okviru Slobodne zone Luka Bar, čime je zadat snažan udarac organizovanim kriminalnim grupama koje su decenijama organizovale šverc preko te luke.

Nakon 30 godina, došao kraj švercu cigareta – naveo je Abazović na Twitteru.
Ovo nije jedina aktivnost koju je Vlada Crne Gore preduzela, ali je svakako najznačajnija i uveliko utiče na stanje crnog tržišta u BiH, odnosno na neko vrijeme će uticati na dostupnost nelegalnih proizvoda u BiH.

PROBLEM: Zasad nije poznato da li će i kada će vlasti u BiH napraviti slične poteze, s ciljem očuvanja legalnog tržišta, ali se zna da je crno tržište cigareta u BiH postalo jedan od najvećih ekonomskih problema u zemlji.

Naime, procjenjuje se da više od 50 odsto tržišta čini crno tržište, te da je godišnji gubitak privrede 150 miliona KM, kao i da se na nivou cijele države godišnje gubi više od milijardu KM budžetskih sredstava.

Prema procjenama, šverceri godišnje zarade 400 miliona KM, što ode za razne kriminalne aktivnosti.

Uzrok eksplozije crnog tržišta su, podsjetimo, previsoki državni nameti koji čine više od 90 posto udjela u cijeni cigareta i zbog kojih su cigarete u BiH najskuplje u odnosu na standard u cijeloj Evropi.

Naime, akciza u BiH na cigarete je veća nego što to zahtijeva EU (90,5 eura za 1.000 cigareta), a životni standard je daleko ispod evropskog. Recimo, od cijene cigareta od pet maraka, država uzme gotovo 4,5 KM. Takva situacija je odlična prilika za švercere koji ne plaćaju namete, a cijelu zaradu stavljaju u vlastiti džep.

Admir Čavačić, ekonomski analitičar, ističe da mjere nadležnih institucija poput UIO BiH predstavljaju samo kratkoročne modele rješavanja problema crnog tržišta duhana i duvanskih proizvoda u BiH. Prema njegovim riječima, dugoročno dolazi do prilagođavanja crnog tržišta, tako da se minimiziraju učinci mjera.

KONTROLE: Pored mjera koje sprovode nadležne institucije, naglašava, potrebno je da donosioci odluka konačno revidiraju akciznu politiku.

U ovom trenutku jedini dugoročno ispravan način rješavanja ovog problema se odnosi na adekvatnije modeliranje akcizne politike. Postojeća akcizna politika daje poticaja za prelazak distributera na crno tržište, kao i promjenu obrazaca ponašanja potrošača. Moramo mijenjati akciznu politiku i to u pravcu smanjivanja ukupnih fiskalnih obaveza. Na dugi rok ovo je jedino valjano rješenje – naglasio je Čavalić.
I Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH, smatra da naše vlasti moraju da shvate da su akcizne stope podigle previše, a uporedo s tim je rastao i šverc.

Oni da spuste stope akciza i poreza, mnogo bi manje bilo sive ekonomije – rekao je Smailbegović.

Preuzeto: krupljani.ba (03/10/2021)