21 Aprila, 2024

Busovacki.ba

Objektivno i na vrijeme!

The Line: Grad bez automobila, ulica i štetnih gasova

Can't load image

Saudijska Arbija je objavila još jedan plan za izgradnju futurističkog grada, a projekat je poneo ime „The Line“. Kao što ime ukazuje, grad budućnosti će se razlikovati od tradicionalnih naselja, budući da će se graditi duž prave linije. Nekonvencionalni metropolis neće imati automobile, ulice, niti će emitovati štetne gasove, prostiraće se preko 160 kilometara u dužinu i moći će da primi oko milion stanovnika koji će stizati iz celog sveta. Razvijaće se u okviru kompanije  NEOM, koja se fokusira na zelenu energiju i ima za cilj da Saudijsku Arabiju oslobodi ekonomske zavisnosti od izvoza nafte.

Ovo je još jedna u nizu futurističkih ideja, budući da se u Saudijskoj Arabiji ranije govorilo o veštačkom mesecu, veštačkoj kiši, robotskim pomoćnicima. O jednom konceptu za grad budućnosti je moglo da se čuje još sredinom 2019. godine, a u pitanju je metropolis Neom u kojem su sve fizičke poslove trebalo da obavljaju roboti. Objavljeni planovi su ukazivali i na leteće taksije kao transportna sredstva, te svetleće materijale zahvaljujući kojima je grad trebalo da bude svetliji od bilo koje druge naseobine na svetu. Tu je i plan o veštačkom Mesecu, te ostrvo sa dinosaurusima-robotima, koje je zamišljeno kao neka vrsta zabavnog parka budućnosti. Na 2.300 stranica planova i nacrta nalaze se i informacije o nasilnom premeštanju lokalnih plemena, kreiranju klinika za editovanje ljudskog genoma, te o sistemima za posmatranje građana koji bi trebalo da funkcionišu 24/7, što ukazuje na to da je ovaj grad budućnosti mogao pre da bude distopijsko mesto stanovanja, nego zabavno mesto za život koje uključuje slobodu i leteće automobile. Planovi za futuristički grad Neom pripadaju princu Mohammed bin Salmanu, koji sa stručnim timovima još od 2017. godine radio na izgradnji naseobine koja je trebalo da košta oko 500 milijardi dolara. Lokacija na kojoj bi trebalo da se počne sa gradnjom nalazi se u severo-zapadnom delu Saudijske Arabije, te je okružena pustinjom, što je moglo da se promeni, a zbog toga što je bilo planirano da grad zasipaju veštačke kiše. Projekat je kasnije ipak napušten.

The Line je još jedan u nizu planova, a kao najveća prednost se ističe to što će u ovom gradu „sve biti na pet minuta hoda od mesta stanovanja“. Za kretanje po naselju koje će ići preko 160 kilometara u dužinu služiće The Spine – transportna mreža sa individualnim modulima zahvaljujući kojoj će sa jednog na drugi kraj grada moći da se stiže za samo 20 minuta. Ističe se da u modernim gradovima stanovnici godine provedu u gradskom prevozu, a vozila proizvode štetne gasove koji utiču na životni vek i zdravlje građana. Novi koncept bi te probleme mogao da eliminiše, jer je The Spine zamišljen tako da ne proizvodi štetne gasove.

Budući da se radi o ambicioznoj zamisli koja podseća na naučno-fantastične filmove, planovi su naišli na brojne kritike u kojima se ističe da se radi o projektu čiji je jedini cilj da privuče internacionalne investicije. Sumnja se da saudijski princ Mohammed bin Salman novim planom želi da oživi propali Neom, pa u tom procesu koristi stare trikove kako bi privukao nove investicije. Uprkos kritikama početak gradnje je zakazan za prvu polovinu 2021. godine, pa se očekuje da privuče investicije u vrednosti od čak 48 milijardi dolara i otvori 38 hiljada radnih mesta. Ovakvi planovi brinu i borce za ljudska prava, budući da utiču na sudbinu lokalnih plemena.

Izvor: Futurism